Zes maatregelen moeten 'racebaan' in Hoogeveen voor de zomer verkeersveiliger maken

Twee jaar geleden ging het enorm mis op de Boekweitlaan in Hoogeveen. Bij een aanrijding waarbij vier auto's (zwaar) beschadigd raakten viel één zwaargewonde. Foto: André Weima

Bewoners strijden al jaren voor snelheidsremmende maatregelen op ‘de racebaan’ Lomanlaan, Boekweitlaan, Buizerdlaan in Hoogeveen. Voor de zomer moeten de zes verkeersaanpassingen klaar zijn, is de planning.

Wie regelmatig van de drie in verlengde van elkaar gelegen wegen gebruikt maakt kan uit ervaring vertellen over de hoge snelheden, de ongelukken en bijna-ongelukken en de hachelijke oversteekmomenten.

Volgens onafhankelijk onderzoek zijn de Lomanlaan, Boekweitlaan en Buizerdlaan zelfs de meest onveilige in de gemeente Hoogeveen.

Ernstige ongelukken

Eind 2020 en begin 2021 werden omwonenden opgeschrikt door twee ernstige ongelukken. In november 2020 reed een 24-jarige Hoogevener een fietser van 78 jaar dood op de Lomanlaan.

En in maart 2021 raakte een 48-jarige Hoogevener zwaar gewond toen hij werd aangereden door een 29-jarige plaatsgenoot die met hoge snelheid over de Boekweitlaan reed. Deze automobilist zou volgens de politie bezig zijn geweest met een straatrace.

Na de twee incidenten zochten gemeente, politie en Openbaar Ministerie naar mogelijkheden om de verkeersveiligheid op het tracé te verbeteren. Na overleg met de bewonerswerkgroep Boekweitlaan werd een pakket met zes verkeersmaatregelen gepresenteerd, die het veiliger moet maken voor fietsers en voetgangers om over te steken.

Niet ingewilligd

De wens van bewoners voor een extra ingreep op het kruispunt van de Boekweitlaan met de Muurbloemstraat werd niet ingewilligd. Volgens de gemeente komt deze snelheidsremmer op te korte afstand van twee andere, waardoor de functie van de weg (binnenring) in het geding zou komen. ‘We moeten voorkomen dat verkeer door de woonwijken gaat rijden’, schrijft het college aan de gemeenteraad.

Momenteel worden technische tekeningen gemaakt van de zes verkeersremmende maatregelen en moet duidelijk worden hoeveel die aanpassingen gaan kosten. Daarna vraagt de gemeente subsidie aan bij de provincie Drenthe, die in totaal 1,4 miljoen euro beschikbaar heeft, en wordt de klus aanbesteed.

Hoogeveen streeft er naar om het werk voor de zomervakantie af te ronden.

Nieuws

menu