Volgend jaar geen jonge hertjes meer

De hertjes liggen rustig in het hertenkampje te herkauwen. Foto: Andre Weima

Het kabinet houdt vast aan het plan om het houden van herten te verbieden. Dat zei minister Piet Adema (Landbouw) vorige week in de Tweede Kamer.

„Het dier is bedoeld om vrij in de natuur te lopen.” Het gaat om het welzijn van de dieren, benadrukte Adema.

Herten komen niet op de lijst van hobby- en huisdieren die mogen worden gehouden. Dit is de zogenaamde ‘positieflijst’. Daar staan dertig dieren op die wel gehouden kunnen worden. De lijst is op wetenschappelijke basis samengesteld en wordt op 1 januari volgend jaar ingevoerd. Dat betekent dat er vanaf dan niet meer met herten in hertenparken gefokt mag worden.

Om de paar honderd hertenkampen in het land tegemoet te komen, hoeven de bedrijven nog niet op die datum te sluiten. Ze mogen openblijven tot alle dieren gestorven zijn.

Gevolgen voor Hoogeveen

Dit heeft ook gevolgen voor de dierenweide aan de Wolfsbosstraat, in de volksmond het hertenkamp. Dit hertenkampje bestaat sinds halverwege de jaren zestig van de vorige eeuw. In het weitje lopen behalve een emoe, pauw, konijnen, geitjes en kippen ook een aantal damherten. Die mogen vanaf volgend jaar niet meer zorgen voor nageslacht.

De gemeente, die het beheer heeft over het hertenkamp geeft aan op de hoogte te zijn over de beslissing van het rijk om het fokken en houden van herten niet meer toe te staan. Welke gevolgen dit precies heeft voor de herten en of de dieren hun oude dag mogen gaan slijten in het Hoogeveense dierenweitje kon de gemeentewoordvoerder nog niet aangeven. „Wij hebben ook kennis genomen van de besluitvorming rond herten in hertenkampen en kinderboerderijen. We kunnen op dit moment nog niet zeggen hoe dit uit gaat werken helaas.”

Op de vraag of het park op termijn aangewezen wordt als bouwlocatie, zoals in de wandelgangen door ongeruste Hoogeveners wordt gevreesd, heeft de gemeente nog geen antwoord gegeven.

Nieuws

menu