Volgend jaar Ronde van Drenthe weer in maart; wielerkoningin Femmy van Issum denkt voorzichtig aan stapje terug doen

Femmy van Issum tijdens de persconferentie over de herfsteditie van de Ronde van Drenthe.

Femmy van Issum tijdens de persconferentie over de herfsteditie van de Ronde van Drenthe. Foto: NDC Mediagroep / Leonora de Vries

Met bijna alles in kannen en kruiken voor de herfsteditie van 2021 is de organisatie tegelijkertijd ook al bezig met de organisatie van de volgende editie. Gewoon weer in het voorjaar. De UCI heeft hiervoor vrijdag 11 maart, zaterdag 12 maart en zondag 13 maart vastgelegd.

„De regelgeving en de bureaucratie maakt het organiseren van een wielerwedstrijd steeds ingewikkelder”, verzucht de inmiddels 81-jarige voorzitter Femmy van Issum van de Ronde van Drenthe.

„Alles moet schriftelijk overlegd en vastgelegd worden, dat maakt het lastig. De politie moet inkrimpen, gemeente en politie hebben veel taken richting de Ronde van Drenthe afgestoten, de UCI heeft de prijzen en startgelden behoorlijk verhoogd en dat zal ook volgend jaar gebeuren. We zijn verplicht door gemeente en politie een veiligheidscoördinator in te huren. Elke organisatie heeft te maken met deze nieuwe werkelijkheid. Vroeger bestaat niet meer, daar moeten we mee leven. Maar dat is niet altijd makkelijk.”

De Hoogeveense Van Issum vraagt zich serieus af hoe de vrijwilligersorganisatie als de Ronde van Drenthe dit allemaal moet behappen. Er zal nog heel wat gepraat moeten worden, want een goed gesprek is volgens Van Issum veel nuttiger en oplossingsgerichter dan schriftelijke regeltjes. „We willen met zijn allen de fietsprovincie zijn, dan zal die stoffige leus ‘Met zijn allen de schouders eronder’ toch echt afgestoft moeten worden. Want die schouders zijn heel hard nodig.”

Stapje terug doen

De organisatie van de Ronde van Drenthe bestaat tegenwoordig uit een stuk of twintig commissies die de klappen van de zweep goed kennen. Met de 60ste editie op komst in 2023 denkt de wielerkoningin van Drenthe er langzaam aan om een stapje achteruit te doen. Schoorvoetend dat wel. Alhoewel haar echtgenoot Huub er iets stelliger over is. „Uiterlijk 2023!”, vult hij zijn fanatieke levensgezel ietwat streng aan.