Voetbalkampioenen Eddy Bulder en Klaas van der Sleen kijken terug op de zege van vv Hoogeveen in 1978: 'We hadden een geweldig vriendenteam'

Na het landkampioenschap in 1978 lijkt Hoogeveen 45 jaar later opnieuw geschiedenis te schrijven. Komend weekend kan het als eerste Hoogeveense club de stap maken naar de Derde Divisie. Een gelijkspel volstaat dan als de ploeg in Leidschendam aantreedt tegen RKAVV, dat zelf zondag de kansen op de titel verspeelde. De redactie keek met twee oud-kampioenen terug én vooruit.

De huldiging van VV Hoogeveen in 1978.

De huldiging van VV Hoogeveen in 1978. Foto: Archief VV Hoogeveen

„We hadden een superelftal”, memoreert de 81-jarige Eddy Bulder. Hij was verdediger in het kampioenselftal van 1978. „Voorstopper, ik richtte me volledig op de spits van de tegenstander. Achter mij de laatste man”, legt hij de tactiek van destijds uit. „Dat systeem wordt nu eigenlijk niet meer gespeeld.” Hij mist dat wel eens. „Dan denk ik, houd de tegenstander in de gaten joh! Maar ja, tegenwoordig is er een hele andere manier van spelen.” Bulder roemt het team waarmee hij jarenlang omhoog kroop in de ranglijsten. Maar liefst vier keer maakte hij promotie mee.

Spaarbankbos

Na het kampioenschap van vv Hoogeveen stapte Bulder uit het eerste elftal. „Ik heb nog jaren gespeeld bij vv Hoogeveen, ook bij de veteranen. Voetbal is mijn grote hobby.” De liefde erfde hij van zijn vader. „Die speelde onder meer bij de Hoogeveense Boys.” Eddy Bulder, destijds met zijn ouders wonende in Oosterhesselen speelde in zijn jonge jaren bij Vios. „Tot de A-junioren. Daarna ben ik overgestapt naar Hoogeveen. Een zondagteam. Ik heb nog gespeeld in het Spaarbankbos omdat dat net buiten de gemeentegrens lag. Binnen de gemeente mocht niet op zondag gespeeld worden. Later had Hoogeveen een wethouder die dat wel goed vond en verhuisde de club naar de Sportveldenweg.”

Hele dag op het veld