Voedselbank verlaagt toelatingsnorm; meer Hoogeveense gezinnen kunnen aanspraak maken op steun

Een pakket van de Voedselbank. FOTO JILMER POSTMA

De Voedselbank Hoogeveen heeft per 1 januari de toelatingsnorm verruimd. Deze volgt daarmee de landelijke richtlijn. Hierdoor komen meer Hoogeveense huishoudens, die de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen, in aanmerking voor hulp. Voorzitter Henk Brouwer van de Voedselbank Hoogeveen is blij met de beslissing om de financiële drempel te verlagen.

Brouwer vindt het onacceptabel dat mensen te maken hebben met honger terwijl er hulp voorhanden is in Hoogeveen. De Voedselbank in Hoogeveen ondersteunt ongeveer 400 mensen met etenswaren en non food-producten die onmisbaar zijn zoals zeep, tandpasta, shampoo, luiers en tegenwoordig zelfs Covid-zelftesten. Dat aantal kan wat hem betreft wel verdubbelen. Zorgen over dat er niet genoeg voedsel voorradig is om iedereen te helpen heeft hij niet. „Afgelopen jaar hebben we heel veel giften in de vorm van geld én producten mogen ontvangen”, zegt hij dankbaar. „De schappen zijn op dit moment goed gevuld.”

Pakketten goed voor zes dagen

De klanten zijn verdeeld in twee groepen. Wekelijks krijgt een van deze groepen een pakket. Brouwer: „Dat zijn echt goed gevulde pakketten, samengesteld op de grootte van het huishouden. Een meerpersoonshuishouden met veel kinderen heeft bijvoorbeeld meer brood nodig dan een 1-persoonshuishouden. De pakketten zijn goed voor zes dagen aan eten. Goede voedingsmiddelen, echt niet alleen snoepgoed. De Voedselbank moet zich ook aan strenge regels houden wat betreft de houdbaarheid van producten. We verstrekken alleen voedsel dat is toegestaan is door de voedsel- en warenautoriteit.”

Bittere pil

Alhoewel het aantal mensen dat gebruik maakt van de steun van de Voedselbank de afgelopen 3 jaar met ruim 20 procent is gestegen, is er ook een hele grote groep ‘kwijt’. Het is voor Brouwer een bittere pil om te slikken: hij schat dat ongeveer 90 procent van de huishoudens die aanspraak kan maken op steun van de Voedselbank dit niet doet. „De groep mensen die op of beneden bijstandsniveau leven in Hoogeveen is heel veel groter dan het aantal gezinnen (zo’n 160 - redactie) dat we nu ondersteunen.” Een feit waar Brouwer zich al jaren zorgen over maakt. In 2019 waren 1170 mensen ‘vermist’ , stille armoede.

Brouwer weet als voorzitter dat veel mensen zich schamen voor de financiële situatie waarin zij beland zijn geraakt. Grote boosdoener: schulden. „Blijf er niet mee tobben”, drukt hij hen op het hart. Zes dagen aan eten kan een hele zorg minder zijn. „Daar zijn wij voor.”

Leefgeld

Om aanspraak te maken op steun van de Voedselbank wordt gekeken naar het leefgeld dat beschikbaar is. Per 1 januari moeten bijvoorbeeld alleenstaanden per maand minder dan 250 euro te besteden hebben aan eten, kleding en cadeautjes. Bij een 2-persoonshuishouden is dat 350 euro en een 3-persoonshuishouden 450 euro. Niet alleen zijn de normbedragen verhoogd, ook de kostenposten die afgetrokken mogen worden zijn volgens Brouwer versoepeld. Niet alleen huur of hypotheek, gas-water-licht, telefoonkosten (maximaal 55 euro), verzekeringen maar ook reiskosten om een kind te bezoeken mogen tegenwoordig meegerekend worden.

Maatwerk

In principe is de hulp van de Voedselbank bedoeld voor en aantal jaar. „Bijna 4 jaar. De gedachte hierachter is dat wanneer iemand in de schuldsanering zit deze er na een aantal jaren weer uit is en met een schone lei door kan. Hulp van de Voedselbank is dan een overbrugging. Maar dat wil niet zeggen dat dat altijd zo is. Er zijn ook mensen die blijvend te weinig leefgeld over houden per maand om van rond te komen. Dat is maatwerk en dat kan dus wel.”

Wie het op dit moment niet redt om de eindjes aan elkaar te knopen kan vrijblijvend een mailtje sturen naar voedselbankhoogeveen@hotmail.com. Brouwer: „Wij gaan zorgvuldig met je gegevens om. Neem contact op, alsjeblieft. Dan kijken we of we je kunnen helpen. Stap die drempel over.”

Nieuws

menu