Vrijwilligers van de Voedselbank maken pakketten op de nieuwe locatie aan de Kanaalweg.

Voedselbank gaat vandaag van start op de nieuwe locatie. Coördinator Henk Brouwer: 'Ik ben onder de indruk van de hulp en gulheid van Hoogeveners'

Vrijwilligers van de Voedselbank maken pakketten op de nieuwe locatie aan de Kanaalweg. Foto: André Weima

Na twee maanden hard werken is het vandaag zover: de Voedselbank gaat open op de nieuwe locatie aan de Kanaalweg. Coördinator Henk Brouwer is onder de indruk van de vele mensen die afgelopen tijd hebben geholpen om alles klaar te krijgen. „Echt fantastisch, mijn complimenten voor iedereen. Vol trots rijd ik er elke dag naartoe.”

De eerste dag is best spannend geeft Henk Brouwer de dag voor de opening toe. „Het is nog wel wat onwerkelijk omdat het een heel andere omgeving is dan de vorige plek. Maar iedereen heeft er veel zin in. We gaan kijken of alles werkt. Een generale repetitie houden we niet”, zegt hij lachend. Iedere twee weken mogen cliënten uit een van de twee groepen tussen 14.00 en 15.30 uur voedselpakketten komen afhalen. ’s Morgens kunnen mensen er terecht om etenswaren te brengen voor de Voedselbank. „Alle mensen hebben bericht gehad dat dit voortaan vanaf de nieuwe locatie gebeurt. Voor de zekerheid hang ik nog wel een brief op de deur van de oude locatie, voor degene die zich alsnog vergist.”

Brouwer verwacht dat de eerste dag wel goed gaat verlopen. „Alleen het parkeren kan vrijdag nog even lastig zijn omdat er veel sneeuw op de parkeerplek ligt. Met een sneeuwschuiver hebben we een pad gemaakt. We hopen dat dat genoeg is.”

De pakketten worden in verband met de coronamaatregelen buiten aangereikt in big shoppers. „Cliënten komen niet in het gebouw. Bij het nieuwe pand kunnen we dit wel doen onder een overkapping. Dat is prettig.”

Leerlingen Alfa-college maakten logistiek plan

Brouwer is content met de nieuwe plek. „Het oude pand had veel verschillende hokjes. Nu werken we in een grote ruimte. Dat is niet alleen mooi, maar vooral ook erg praktisch.” Leerlingen van het Alfa-college hebben voor de Hoogeveense hulporganisatie een logistiek plan gemaakt. „We willen in de toekomst naar een winkelformule. Dat betekent dat onze klanten straks zelf hun voedselpakket kunnen samenstellen. Met dat in het achterhoofd hebben de leerlingen een plan gemaakt. Een groep van ongeveer 15 leerlingen uit de tweede klas is langs geweest om het pand te bekijken, later heeft ook nog een aantal leerlingen uit de derde klas geholpen. Zij hebben uitgezocht wat de beste werkwijze is. Hoe komen spullen binnen, waar zetten we de stellingen en dergelijke. De leerlingen kwamen binnen en begonnen direct te meten en vragen te stellen. Het is leuk om zo samen te werken.” Brouwer is ook erg tevreden over het plan dat zij maakten. „We hebben maar een paar kleine aanpassingen gedaan in het plan.” De coördinator, die naast het werk voor de Voedselbank ook nog eens een eigen bedrijf heeft (Loods 66b), genoot van hun enthousiasme. „De betrokkenheid was groot. Ze hadden zelfs graag willen helpen met de verhuizing, maar door corona ging dat niet.”

Brouwer is onder de indruk van de hoeveelheid mensen die de Voedselbank een warm hart toedraagt. „We hebben zoveel hulp gekregen. Ook van vrijwilligers van buiten de Voedselbank. Denk aan een gepensioneerde timmerman en een oud-medewerker van Rendo die hier de elektra heeft aangelegd.”

Het gebouw, waar voorheen D-Trade was gevestigd, is aangepast om te voldoen aan de eisen die gelden voor de voedselveiligheid. De vloer is met vereende krachten voorzien van een coating, er is een nieuw plafond in gekomen en de zijwanden van de zolder zijn afgetimmerd om maar wat te noemen. „Op zolder kunnen we nu voorraden opslaan. Het is allemaal erg mooi geworden.”

Dankbaar voor giften

Voor de verbouwing was veel geld nodig. Het streefbedrag was 25.000 euro. „Aanvankelijk had ik er een zwaar hoofd in of dat wel ging lukken, maar we hebben het ruim gehaald. Ik vind dat onvoorstelbaar. Alle giften, groot of klein, zijn me even dierbaar. Iemand die 7,50 euro doneert. Dat raakt me.”

Ook is Brouwer dankbaar voor de bijdragen van de gemeenten Hoogeveen en De Wolden en de provincie. „Zeker van de gemeente Hoogeveen had ik niet verwacht dat zij nog wat kon vrijmaken voor de Voedselbank, gezien de financiële situatie van de gemeente. Toch is er een potje gevonden. Dankzij alle geldelijke steun hebben we ons afgelopen tijd geen zorgen hoeven te maken over de kosten. Ik ben onder de indruk van de hulp en gulheid van Hoogeveners.”