Voedselbank Hoogeveen verlaagt normbedrag om honger te bestrijden, nu al 500 monden te voeden

Henk Brouwer, voorzitter van de Voedselbank Hoogeveen. Foto: André Weima

De drempel om gebruik te kunnen maken van de Voedselbank in Hoogeveen wordt, conform het landelijke beleid, verlaagd. De voedselbanken passen de norm aan vanwege de hoge inflatie, waardoor de lage - en de lage middeninkomens steeds moeilijker rond kunnen komen.

In januari van dit jaar werd de norm in Hoogeveen al eens verlaagd. Nu gaat deze verder omlaag. Zaterdag is er door de koepelorganisatie Voedselbanken Nederland (VBN) crisisoverleg geweest en is tot deze maatregel besloten.

De voedselbanken kijken naar het aantal gezinsleden, de inkomsten en de vaste lasten. Het bedrag dat na aftrek van de vaste lasten overblijft voor onder meer voeding en kleding bepaalt of iemand wel of niet in aanmerking komt voor voedselpakketten. Een alleenstaande ouder met twee kinderen kon eerst een voedselpakket krijgen als er maandelijks minder dan 450 euro overbleef voor bijvoorbeeld eten en drinken. Dat bedrag wordt opgetrokken naar 520 euro. Voor huishoudens met vier personen is het normbedrag verhoogd van 550 naar 630 euro. Voor een alleenstaande gaat het normbedrag van 250 naar 300 euro. De nieuwe richtlijn gaat per direct in.

Andere manier van inzamelen

Hoewel er nu dus nog meer mensen in aanmerking komen voor een tweewekelijks voedselpakket is er wel een probleem: het aanbod van voedsel stagneert. „Dat dit voor een verdere stijging gaat zorgen van het aantal gezinnen dat aanklopt bij de Voedselbank is een probleem dat wij moeten oplossen”, aldus voorzitter Henk Brouwer van de Hoogeveense Voedselbank. „We merken dat de aanvoer van levensmiddelen door bijvoorbeeld supermarkten steeds minder wordt. Zij kopen slimmer in. Toch wordt er landelijk nog echt wel veel voedsel weggegooid, dus misschien moeten we naar een andere manier van inzamelen overstappen”, oppert hij.

Een andere oplossing is bijkopen. Dat heeft de voedselbank Hoogeveen moeten doen om in de vraag naar bepaalde goederen te kunnen voldoen. „Landelijk is dat eigenlijk tegen de principes, maar nu gaan daar nu ook geluiden op om dit te doen.”

Volgende week dinsdag is er op bestuurlijk niveau overleg bij Voedselbank Zuidwest-Drenthe, waar Hoogeveen onder valt, over de nieuwe ontstane situatie.

Bij de Hoogeveense voedselbank is de afgelopen tijd al sprake van een enorme groei aan mensen die een beroep doen op voedselhulp. Brouwer: „We hebben nu 170 gezinnen. Begin dit jaar waren dat er nog 140. Dat is een groei van 19,2 procent. Bovendien zijn de gezinnen ook groter dan voorheen, dus het aantal monden dat we helpen te voeden is nog veel harder gegroeid. Het zijn er nu precies 500.”

Ondanks dat de groeiende hulpvraag in Hoogeveen de Voedselbank voor uitdagingen stelt; is Brouwer vooral erg blij dat mensen de weg weten te vinden.

Nieuws

menu