Voedingssupplementen niet langer vergoed: financiële klap voor nierpatiënten

Voedingssupplementen niet langer vergoed: financiële klap voor nierpatiënten. Foto: Nierstichting Nederland

Vanaf dit jaar worden tal van voedingssupplementen niet langer meer vergoed vanuit de basisverzekering. Voor nierpatiënten gaat het hier onder meer om kaliumcitraat en magnesiumcitraat. Hierdoor dreigt een groot aantal patiënten in de financiële problemen te raken. Kosten van deze supplementen kunnen oplopen tot duizenden euro’s per jaar. De Nierstichting en de Nierpatiënten Vereniging Nederland (NVN) pleiten daarom voor het terugdraaien van de regeling en een overbrugging.

Zorg moet voor iedereen toegankelijk zijn. De middelen worden als supplement gezien, maar voor een bepaalde groep nierpatiënten, met zeldzame nierziekten, gaat het om een noodzakelijke medische behandeling. „Het tijdelijk minderen of stoppen van de inname van deze supplementen is beslist geen optie. De patiënt wordt dan doodziek en moet dan vervolgens worden opgenomen in het ziekenhuis. Die kosten liggen vele malen hoger. Er lijkt zodoende vooral naar de korte termijn te zijn gekeken”, zegt Marja Ho-Dac, directeur van NVN.

Meer werken is geen optie

De 32-jarige dochter van Paul Steffens heeft het syndroom van Gitelman. „Om deze reden heeft ze redelijk grote hoeveelheden kalium Slow-K en magnesium nodig. Vanaf januari wordt dit dus niet meer vergoed waardoor alle kosten nu voor eigen rekening komen.” Dat gaat in totaal om een goede 2200 euro op jaarbasis en dat is exclusief het eigen risico. „Dat is veel geld voor haar. Het is geen optie om minder supplementen te nemen, omdat dit zeker leidt tot een ziekenhuisopname. Wat bovendien leidt tot extra zorgkosten. Het geld moet dus ergens anders vandaan komen. Ze moet nu flink bezuinigen en koopt alleen nog het hoogstnoodzakelijke. Leuke extra’s zijn niet meer te betalen. Meer werken om zo de gestegen kosten op te vangen is geen optie. Mijn dochter is door haar aandoening snel vermoeid. Ze werkt nu vier dagen en dat is eigenlijk al knap.”

Dit raakt het hele gezin

Irene Kinds werd in januari onprettig verrast: „Ik ontving begin januari ineens een afwijzing van mijn verzekeraar dat kaliumcitraat niet meer vergoed wordt. Mijn zoon van 13 heeft Cystinose en kan niet zonder. Blijkbaar wordt het vanaf januari alleen nog vergoed onder nieuwe voorwaarden waar wij niet aan voldoen.” In totaal gaat het om een bedrag van 3600 euro per jaar. Kinds: „Die kosten lopen bovendien op omdat ouder wordende kinderen steeds meer kaliumcitraat nodig hebben. Dat is voor ons niet te betalen. We overwegen nu om onze beide kinderen van sport en muziekles te halen om zo kosten te besparen. Het is ook nog maar de vraag of een vakantie er nog wel in zit. Dit raakt ons hele gezin. Ik weet eerlijk gezegd niet hoe we deze situatie het hoofd moeten bieden.”

Dringende oproep

Uit alle verhalen die de NVN ontvangt wordt duidelijk dat de financiële consequenties immens zijn voor deze groep patiënten. Het niet meer vergoeden van de voedingssupplementen heeft een onevenredig zware financiële impact op nierpatiënten. De Nierstichting en de NVN pleiten daarom voor het terugdraaien van de maatregelen en doen een dringend verzoek aan Zorgverzekeraars Nederland om ter overbrugging voor deze groep een coulanceregeling te regelen.

Nieuws

menu