Vijver aan Kanaalweg in Hoogeveen heeft een gek luchtje: watergang wordt schoongemaakt

Aan de Kanaalweg in Hoogeveen hebben omwonenden last van een stinkende watergang. Het watergedeelte, dat vroeger tot het kanaal behoorde, is vervuild.

Watergang vol met krabbenscheren aan de Kanaalweg in Hoogeveen.

Watergang vol met krabbenscheren aan de Kanaalweg in Hoogeveen. Foto: Lyanne Blokzijl

Al drie jaar lang proberen buurtbewoners dit probleem onder de aandacht te krijgen bij de gemeente. Echter is de gemeente niet de eindverantwoordelijke voor dit stuk oud kanaal, maar het Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDOD).

Het probleem zit hem in de krabbenscheren, deze waterplanten zorgen voor de dichtgroei van het water. De gemeente heeft afgelopen drie jaar toch geprobeerd om het probleem op te lossen, maar tot op heden lijkt het op dweilen met de kraan open. In de zomer komen de krabbenscheren gewoon weer terug.

Geen doorstroming

Door het dichtgroeien van het water verdwijnt de doorstroming en dat zorgt voor de stank. Doordat de doorstroming wegvalt zit er ook minder zuurstof in het water, dode vissen tot gevolg.

Waardplant voor libelles

Volgens Appie Snippe, bewoner aan de Kanaalweg, kan de gemeente niet al deze krabbenscheren weghalen in verband met een libelle die beschermd wordt. ,,Vorig jaar heeft de gemeente een gedeelte weggehaald, maar dit jaar is alles weer dichtgegroeid. Het lijkt wel alsof niemand omkijkt naar de dode vissen en vogels rondom het water. Het water is helemaal zwart gekleurd en het ruikt naar verrot gas, dit kan niet gezond zijn.”

Binnenkort schoonmaakbeurt

Het waterschap is drie weken geleden begonnen met onderhoud aan de watergang. Het waterschap gaat de krabbenscheren zover dat kan weghalen en de watergang schoonmaken.

,,We zijn begonnen met het onderhoud aan de vijvers waar de visvereniging viswedstrijden houdt. Daarna beginnen we aan de watergang, ‘de Kanaalstrook’ zoals dat heet, aan de Kanaalweg”, vertelt Herald van Gerner van WDOD. ,,Dat het water er niet fris uitziet en dat het wat gek ruikt kan goed te maken hebben met de vele neerslag die er de afgelopen weken is gevallen. Daardoor kan een riooloverstort geactiveerd zijn. Rioolwater in combinatie met eendenkroos zorgt voor die vieze geur.”