Dagboek van Luitenant-kolonel Glenn Bloemberg: 'Veteranendag was een topdag'

Inwoners van de gemeente Hoogeveen geven een inkijkje in hun dagelijks leven in de vorm van een dagboek. Wat doen zij, wat houdt hen bezig. Deze week Glenn Bloemberg (61 jaar) die in het dagelijks leven Luitenant-kolonel bij de Koninklijke Landmacht is. Daarnaast is hij voorzitter van de Stichting Veteranen Hoogeveen en omstreken.

Luitenant-kolonel Glenn Bloemberg.

Luitenant-kolonel Glenn Bloemberg. Foto: André Weima


Donderdag 24 juni

Tijdens de rit naar de kazerne overdenk ik nog de tekst voor mijn toespraak die ik morgenmiddag ga uitspreken bij de opening van het anjerperkje in Hoogeveen.

Vandaag eerst het afdelingsoverleg met mijn collega’s. Wij praten elkaar wekelijks bij over de lopende zaken, gezamenlijke activiteiten en stemmen de agenda’s voor de komende periode af. Na de lunch een volgend overleg; deze is met de generaal, onze commandant. Minimaal één keer per maand geven wij een update van onze activiteiten en geeft hij zelf aan waar zijn aandacht naar uit gaat. Dat geeft ons richting voor de komende maand.

Om 19.30 uur zit ik in de studio van Lokale Radio Hoogeveen voor een interview over de Stichting Veteranen Hoogeveen en omstreken en het anjerperkje dat morgen door de burgemeester geopend gaat worden. Thuis gekomen krijg ik uiteraard feedback van mijn echtgenote Angelic. „Het was goed! Mooie duidelijke antwoorden en een compleet verhaal met mooie muziek; goed gedaan”. Altijd fijn om te horen dat het goed was. Dat gevoel had ik gelukkig zelf ook.

Vrijdag 25 juni

Eerst thuis maar eens inloggen op het netwerk van Defensie zodat ik wat werkzaamheden online kan verrichten. Na de koffie mijn toespraak voor vanmiddag oefenen. Ik draag mijn tekst voor en neem het op zodat ik het daarna kan beluisteren. Ondanks het feit dat ik wel vaker spreek voor groepen besteed ik deze keer wat extra tijd omdat ik voor de eerste keer in Hoogeveen in het openbaar spreek. Een eerste indruk kun je maar één keer maken heb ik ooit geleerd.

Angelic heeft witte anjers gehaald zodat ik er één op mijn uniform kan dragen bij de ceremonie vanmiddag. Ik ga daarom even bij ‘De vergeet mij niet’ langs om te bedanken voor het leveren. Daarna is het voorbereiden op de opening van het anjerperkje bij het Raadhuis.

Om 14.30 uur zijn de eerste belangstellenden al aanwezig. Ik besluit om vooraf al met een aantal mensen kennis te maken en de sfeer wat te proeven. Om 15.00 uur rij ik samen met burgemeester Loohuis in een militaire jeep naar het anjerperkje toe. Ik ben blij verrast met het aantal belangstellenden. Achteraf blijken het ruim 200 mensen te zijn geweest. De ceremonie verloopt uitstekend. Iedereen lijkt tevreden en enthousiast. RTV Drenthe maakt ter plaatse opnames voor een reportage waarvoor zij mij en een collega-veteraan nog interviewen. Ik krijg achteraf complimenten op mijn toespraak en wordt door de initiatiefnemer van dit alles, Leo Reawaruw, uitgenodigd om met Angelic na te komen praten bij de mensen thuis in de Molukse wijk. Wat een gastvrije gebaar en wat hebben wij genoten. Uiteraard mocht een heerlijke maaltijd niet ontbreken. Het was een topdag.

(tekst loopt door na de foto. De opening van het anjerperk op het Raadhuisplein. Op de foto staat Glenn Bloemberg tweede van rechts, naast burgemeester Karel Loohuis. Links staat Leo Reawaruw.

Zaterdag 26 juni

Veteranendag! Ik begin met het hijsen van de veteranenvlag vóór ons huis. Om 10.00 uur ben ik in Ruinen om aan te sluiten bij de 1-mansactie van Roland Pijnacker die zelfstandig een activiteit heeft georganiseerd; koffie met een tompouce voor iedere veteraan bij restaurant ‘Burgemeester’. Er komt een kleine groep veteranen op af en het is erg gezellig.

Daarna naar het centrum van Hoogeveen voor een bezoekje aan het Anjerperkje en daarna een wandeling door de Hoofdstraat in uniform. Het is per slot van rekening Veteranendag en dat mag het winkelende publiek best weten. Naast wat verbaasde blikken krijg ik veel positieve reacties. Sommige mensen spreken mij aan en geven complimenten. Er zijn ook mensen die mij echt bedankten en met mij op de foto willen. De lunch gebruiken wij op het terras bij ‘Schippershuus’, koffie bij ‘Marron’ en een biertje op het terras bij ‘café De Schout’. Overal voer ik wel een gesprekje en op de term Veteranendag wordt positief gereageerd.

Na het avondeten sluit ik deze mooie dag af met een ritje langs het TT-circuit in Assen op de Ducati 1098s. Er is dit weekend immers ook de MotoGP/TT van Assen.

Zondag 27 juni

Deze dag gebruik ik om alle indrukken van de afgelopen dagen rustig de revue te laten passeren. Alle sociale media werk ik bij en ik constateer dat er weer zo’n acht aanmeldingen op de Facebookpagina van de Stichting bij zijn gekomen. In de middag de TT motorraces op televisie kijken en ’s avonds zie ik helaas ons Nederlands elftal het EK verlaten.

Maandag 28 juni

De eerste dag van de week begin ik met een fysieke prikkel om de algemene conditie op peil te houden. Daarna volgt de mailbox, een paar telefoontjes en wat leeswerk. Tussendoor neem ik de berichten op sociale media door over de Veteranendag. Er is best de nodige aandacht aan besteed in Nederland.

Dinsdag 29 juni

Extra vroeg op pad om een collega (en veteraan) thuis op te halen die een medische ingreep (operatie) in het Militair Hospitaal in Utrecht moet ondergaan. Zonder dat hij er om hoeft te vragen heb ik aangeboden om hem te brengen en weer te op te halen. Dat heeft hij eerder ook al eens voor mij gedaan. Vandaag doe ik wat kantoorwerk op de kazerne in Amersfoort zodat ik hem aan het einde van de middag weer kan ophalen en thuis voor de deur kan afleveren.

Woensdag 30 juni

Vandaag neem ik deel aan een ‘heidag’ van het werk (ja, ook bij Defensie een bekend fenomeen). In de ochtend samen terugblikken en vooruitkijken. In de middag een ontspannen activiteit ‘boerengolf’. Ik heb er speciaal mijn klompen voor meegenomen.