Verwijderen asbestresten in flatgebouw de Buizerd in Hoogeveen aangegrepen voor renovatie badkamer

In seniorenflat de Buizerd in Hoogeveen zijn asbestresten aanwezig. Die moeten worden verwijderd. Die klus is aangegrepen om alle appartementen gelijk te voorzien van een nieuwe badkamer en nieuw toilet.

Een bouwvakker die bezig is in de flats aan de Buizerd.

Een bouwvakker die bezig is in de flats aan de Buizerd. Foto: Domesta

Woningcorporatie Domesta gaat alle badkamers en toiletten van de bewoners vervangen. Een flinke klus die naar verwachting eind september klaar is. „Naast het verwijderen van de asbestresten, die in het gehele gebouw zijn aangetroffen, moeten er ook nieuwe slimme meters worden geplaatst bij de bewoners. We hebben er voor gekozen om tegelijk de badkamers te vernieuwen, want dat is wel nodig”, vertelt een woordvoerder van Domesta. De woningcorporatie probeert er alles aan te doen om de overlast voor de bewoners zoveel mogelijk te beperken. Er is een gemeenschappelijke ruimte voor de bewoners, waar koffie en thee klaar staan en waar ook een toilet aanwezig is.

Overlast

Het is onvermijdelijk dat de werkzaamheden voor overlast zorgen. Denk onder meer aan stof, lawaai en onbekende mensen over de vloer. Een leegstaand appartement wordt gebruikt als wisselwoning. Hier kunnen bewoners douchen, naar het toilet, koffie drinken en ook logeren, indien nodig. Op sommige dagen zal de stroom van de flats af zijn in verband met de renovatie. Op dat moment krijgen de bewoners stroom van een externe voorziening.

Oplossing

De gemiddelde leeftijd van de bewoners in de flat aan de Buizerd is 78 jaar. De werkzaamheden zorgen bij een aantal van hen voor onrust. De woordvoerder van Domesta laat weten: „In overleg met de familie zoeken we dan een oplossing. Zo zijn er bewoners die bij familie logeren tot hun woning klaar is of er wordt een plekje gevonden in een zorghotel.”