Vervoersverbod pluimvee uitgebreid in gemeente Hoogeveen na uitbraak vogelgriep in Schuinesloot

Vogelgriep. ANP

Bij een eendenbedrijf in Schuinesloot (gemeente Hardenberg) is zaterdag vogelgriep vastgesteld. Daardoor is het vervoersverbod dat al gold in delen van de gemeente Hoogeveen uitgebreid. (zie kaart hieronder)

In een zone van 10 kilometer rond het getroffen bedrijf liggen nog 36 pluimveebedrijven. In het gebied geldt een vervoersverbod. Zeven bedrijven die binnen een straal van 3 kilometer van het eendenbedrijf liggen worden de komende weken intensief in de gaten gehouden door de NVWA.

Ruim een week eerder, op 8 september, werd in het nabijgelegen De Krim ook al vogelgriep vastgesteld. Toen bij een (vermeerderings)bedrijf voor vleeskuikens. Het vervoersverbod dat daarbij werd opgelegd gold al in Hollandscheveld en Elim.

Wat mag nu niet?

Het vervoersverbod geldt voor alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte. Ook de jacht op vogels ligt aan banden in het gebied.

Eenden afgemaakt

Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de ongeveer 60.000 dieren afgemaakt door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), meldt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Nieuws

menu