Verhalenwerf in Hoogeveen doet oproep: 'Wie kan meer vertellen over OMA-feestweek en Jennechiesmarkt?'

Jennechiesmarkt tijdens de OMA-feestweek in 1958. Foto: Foto Anno Bakker

De Verhalenwerf Hoogeveen is voortdurend op zoek naar verhalen. Dit keer wordt heel specifiek gezocht naar verhalen over de OMA-feestweken die onder andere in de vijftiger jaren plaatsvonden. OMA staat voor Openbare Markt Actie.

De festiviteiten tijdens die OMA-feestweek werden georganiseerd door de plaatselijke middenstand. De winkeliers hadden vaak buiten hun winkel een feestelijke kraam staan met speciale aanbiedingen.

Maar tijdens de OMA-feestweek, die feitelijk de voorloper was van de Expansie en de Pulledagen, waren er zoals gezegd meerdere activiteiten. „Zo was er een grote kermis met activiteiten die we nu amper meer kennen. Zoals steile wandraces, bokswedstrijden tussen ‘bezoekers’ (vaak eigen kermismensen) en ‘professionals’. Maar je kon ook de kleinste of dikste mens bekijken. Het zijn activiteiten die je in deze tijd niet meer tegenkomt in Hoogeveen. Een andere activiteit was het Concours d ‘Élégance, waar men met mooie glimmende auto’s zich moest presenteren voor een jury”, vertelt Henk Jonker, een van de vrijwilligers van de Verhalenwerf.

Jennechiesmarkt

Verder was er tijdens de OMA-week ook steevast een zogenaamde Jennechiesmarkt. De bedoeling van deze Jennechiesmarkt was om via een spel elkaar te vinden. Jonker legt uit: „Jennechies (meisjes/vrouwen) kochten een half lot met daarop een cijfer en ook jongens/mannen kochten een half lot met een cijfer er op. Daarna was het de bedoeling dat je de persoon met hetzelfde cijfer probeerde te vinden. Wanneer dit was gelukt dat ontving je van de organisatie een ‘grote’ prijs. Kortom een gezellige bezigheid.

De Verhalenwerf is nu op zoek naar mensen die nog verhalen uit die tijd kunnen vertellen en die elkaar bijvoorbeeld tijdens de Jennechiesmarkt hebben ontmoet, of op de kermis, of anderszins tijdens de OMA-markten. „We roepen u op om contact met ons op te nemen, dit kan via de e-mail: redactie@verhalenwerf.nl, maar ook telefonisch: 0528-268131.”

0528-268131 of mailen naar redactie@verhalenwerf.nl


Nieuws

menu