Verhalenwerf bereidt tentoonstelling Aardenburg voor. Zoektocht naar 'onbekende reporter' wordt uitgebreid

De 'beruchte' foto waarop de onbekende reporter links in beeld staat. In het midden: Dick Gaarlandt, oud-burgemeester van Gasselte en Emmen en tussen 1964 en 1974 Commissaris van de Koningin in Drenthe.

De 'beruchte' foto waarop de onbekende reporter links in beeld staat. In het midden: Dick Gaarlandt, oud-burgemeester van Gasselte en Emmen en tussen 1964 en 1974 Commissaris van de Koningin in Drenthe. Foto: Archief Anno Bakker

Het einde van de wisseltentoonstelling in de bibliotheek over de Hoogeveense blikfabriek komt in zicht en dus is de vrijwilligersgroep van de Verhalenwerf al druk met het samenstellen van de komende tentoonstelling. Deze zal gaan over de Hoogeveense conservenfabriek Lucas Aardenburg.

Over het bedrijf van de familie Aardenburg is heel wat bekend. Het werd in 1929 opgericht als Lucas Aardenburg NV Conservenfabriek ‘Kennemer’. De fabriek werd geleid door broer Jan Aardenburg als nevenvestiging van de holding NV Lucas Aardenburg’s Import-Export in Beverwijk. In eerste instantie uitsluitend een conservenfabriek, vanaf 1952 ook gericht op diepvriesproducten.

Weinig voorwerpen om te exposeren

„Verhalen over de geschiedenis van Aardenburg zijn er volop. Bovendien hebben we het boek dat een van de dochters van Leo Aardenburg senior, Marianne Aardenburg, over het bedrijf heeft geschreven”, vertelt vrijwilliger Serge Vinkenvleugel van de Verhalentafel, een vast onderdeel van tijdelijke tentoonstellingen waarin mensen die de geschiedenis hebben meegemaakt erover komen vertellen. Maar een tentoonstelling is meer dan oude foto’s en verhalen. Spulletjes uit het verleden brengen deze tot leven. „En bij sommige tentoonstellingen zoals die over de blikfabriek en de voorgaande Trein en Tram konden we putten uit schatkamers aan items. Maar bij Aardenburg is dat niet het geval. Bijna alle panden van Aardenburg zijn gesloopt en wat er nog staat is onherkenbaar. En ja, die oude blikjes groente werden na openen natuurlijk niet bewaard. Die verdwenen in de prullenbak.” Bij deze dus een oproep voor voorwerpen!

Filmmateriaal

Ook hopen de vrijwilligers nog de hand te kunnen leggen op bewegende beelden. Serge haalt een stapeltje kopieën van foto’s tevoorschijn. „Samen met Leo Aardenburg (junior), de kleinzoon van Lucas Aardenburg en zoon van Leo senior, heb ik om tafel gezeten. Hij haalde een familiealbum tevoorschijn met foto’s. Al bladerend kwamen we bij een reeks foto’s die gaan over het slaan van de eerste paal van het vrieshuis in februari-maart 1967. Op een daarvan staat een reporter met een apparaat in zijn handen.”

Gezocht

Die persoon wordt nu al weken gezocht. Want wat heeft die reporter bij zich? Een fotocamera of een filmcamera? Serge: „Die tas aan de linkerzijde (voor de man zelf rechts) lijkt mij een accutas. Maar wat hij in die andere hand heeft? Daar zitten, lijkt het, twee lichtblokken op. Al velen hebben zich erover gebogen en de meningen zijn verdeeld.” De enige die het waarschijnlijk zeker weet is de persoon in kwestie, maar wie is het? Ook op die vraag is het antwoord nog niet gevonden. De vrijwilligers hebben de foto al voorgelegd aan menig Hoogevener, zelfs op Facebook is een oproep geplaatst. Tevergeefs. Een simpel rekensommetje maakt bovendien duidelijk dat de geheimzinnige reporter, als hij nog leeft, al aardig op leeftijd moet zijn. De man op de foto lijkt zeker een jaar of 30. En dat was in 1967. Dus hij zou 84 jaar of ouder moeten zijn.

Tijd dringt: tentoonstelling 27 november van start

Daarom worden nu de lezers van de Hoogeveensche Courant ingeschakeld. De tijd dringt, want 27 november wordt de tentoonstelling geopend en staat ook een Verhalentafel gepland. „Die wordt sowieso heel leuk”, is de overtuiging van Serge Vinkenvleugel. „Er hebben door de jaren heen duizenden mensen gewerkt bij Aardenburg. Bovendien hebben heel wat Hoogeveense gezinnen een ‘thuiswerkcentje’ verdiend door voor de fabriek bonen te punten. En wie kent niet het verhaal over het spinaziedrama dat werd veroorzaakt door een lekkende koelwagen. Zo zijn er wel honderden anekdotes. Wat we wel missen zijn verhalen van de vele Molukkers die werkzaam waren bij Aardenburg en van de Spaanse arbeidsmigranten die in die tijd kwamen werken bij Aardenburg. We weten dat sommige mensen geen makkelijke praters zijn, maar dat hoeft geen probleem te zijn”, stelt Serge gerust. „Bijzondere verhalen kunnen we ook vooraf vastleggen, op schrift of op film.”

Wie meer weet over de reporter of oude spullen heeft die te maken hebben met Aardenburg kan contact opnemen met Serge Vinkenvleugel via 06 – 22 55 15 76 of Verhalenwerf@bibliotheekhoogeveen.nl