Verenigingen enthousiast over experiment met Open Sportclubdag

Dit jaar is er geen sportmarkt in het centrum van Hoogeveen, maar is gekozen voor een opzet zoals de Open Bedrijvendag.

Dit jaar is er geen sportmarkt in het centrum van Hoogeveen, maar is gekozen voor een opzet zoals de Open Bedrijvendag. Foto: André Weima

Dit jaar (weer) geen Sportmarkt in het centrum van Hoogeveen, ook geen online editie, maar een Open Sportclubdag op 4 september. Dat is wat de sportverenigingen en gemeentelijk organisator Leny Oostenveld van Sportief Hoogeveen ter promotie van de vele sporten die Hoogeveen rijk is hebben bedacht.

Het is de 14de keer dat de gemeente samen met Hoogeveense sportverenigingen een promotie-evenement op poten zet. Jarenlang in de Hoofdstraat, in 2019 op het Raadhuisplein toen de Hoofdstraat open lag en vorig jaar door corona een online evenement.

„Zo’n pandemie dwingt tot creativiteit”, zegt Oostenveld. „Begin dit jaar was het allemaal erg vaag wat wel en niet zou mogen in het najaar in verband met corona. Gebieden afzetten met hekken, controleurs, we zagen dat niet zo zitten. We zijn met de verenigingen om tafel gaan zitten en besloten tot een nieuw experiment: een Open Sportclubdag in de trant van de welbekende Open Bedrijvendag (OBD). Ik zag al snel zo’n plattegrond van Hoogeveen voor me met stippen op de plekken waar mensen een kijkje kunnen gaan nemen.”

De organisator en de verenigingen wilden dat experiment wel aan gaan. „De OBD is ook ieder jaar een groot succes. Liefst 34 verenigingen hebben zich dit jaar aangemeld. Het minimum dat we gesteld hadden was twintig en zelf hoopte ik op meer dan dertig. Ik ben dus erg blij met 34”, geeft Oostenveld onomwonden toe. „In het centrum hebben we wel eens minder deelnemers gehad.”

Uiteraard heeft deze andere opzet voor en nadelen. Een van de nadelen is dat verenigingen zelf elkaar niet ontmoeten en in het centrum is de drempel laag om eens iets uit te proberen. Bijvoorbeeld bij de schietvereniging. In het centrum kon jong en oud het spontaan uitproberen. Dat kan dit jaar ook, maar nu moeten mensen wel zelf daarvoor naar de club. Voordeel daarentegen is dat de verenigingen op hun eigen locatie meer mogelijkheden hebben om demonstraties te geven en mensen iets te laten uitproberen. Zo hoeft de judovereniging geen dikke matten mee te slepen, kunnen mensen bij een bezoek aan ZPC in zwembad de Dolfijn als ze zwemkleding meenemen ook meetrainen en kunnen bezoekers de sfeer van een echte dojo proeven bij Sidokwan. Allemaal gratis”, vertelt ze. Enthousiast vervolgt ze: „Hoogeveen heeft zo veel verschillende sporten, het is leuk om het eens uit te proberen. En het is voor iedereen, jong en oud. In 2019 hielden we de sportmarkt samen met Jong Hoogeveen en toen ontstond de indruk dat het alleen voor jongeren is. Dat is niet het geval. Hoogeveners van iedere leeftijd zijn welkom om eens een kijkje te nemen.”

Voor de verenigingen is het ook belangrijk om zich te presenteren. Oostenveld: „Veel leden zijn gedurende de coronaperiode afgehaakt, vooral jongeren. Dat is zo jammer. Sporten maakt niet alleen fit, je wordt er ook sociaal van. En we hebben zo’n mooi sportaanbod in Hoogeveen. De sportverenigingen en de vele vrijwilligers kunnen wel wat steun gebruiken.”

De gemeente zorgt daarom voor de promotie van het evenement en heeft geholpen met het regelen van accommodaties als dat nodig is. „Zo heeft bijvoorbeeld Olympia normaal op zaterdag geen toegang tot de hal die ze normaal huren. In overleg met verhuurders is daar nu accommodatie voor geregeld en is Olympia, samen met taekwondovereniging Kwon op 4 september te bezoeken in de Zuiderbreedte.”

„De verenigingen helpen zelf ook mee met de promotie. Er zijn bijvoorbeeld folders en posters gemaakt die de 34 deelnemende verenigingen kunnen verspreiden. Het is een experiment, en we zijn allemaal benieuwd hoe het uitpakt.”

Alle deelnemende verenigingen en de plattegrond zijn te vinden op www.hoogeveen.nl/sport/open-sportclub-dag .