Verdachte moord Hoogeveen: DNA op glazen met medicijnresten doordat slachtoffer afwas niet goed deed

Hala E. bij een eerdere zitting. Tekening: Annet Zuurveen.

De 47-jarige vrouwelijke verdachte van de moord op ex-militair Marcel Hoogerbrugge uit Hoogeveen is vorige maand drie keer verhoord door de politie. ,,Maar dat heeft niets nieuws opgeleverd”, zei de officier van justitie donderdag voor de rechtbank in Assen.

Hala E. zit sinds augustus 2018 vast op verdenking van de moord op Hoogerbrugge. Hij werd op 20 december 2017 door zijn ouders gevonden met een ingeslagen schedel en bleek vergiftigd door een cocktail van medicijnen. Volgens het Openbaar Ministerie heeft E. hem tussen 16 en 20 december om het leven gebracht. De vrouw blijft ontkennen dat zij verantwoordelijk is.

De nabestaanden van het slachtoffer waren ook op de pro forma-zitting. ,,Ik wil graag iets tegen de ouders zeggen”, zei E. ,,Ik heb niets te maken met de dood van hun zoon. Van een moederhart naar een moederhart zeg ik: het scenario dat aan hun is gegeven klopt niet. Ik heb zelf een kind verloren.”

Volgens de officier ligt er een dossier vol bewijs tegen de vrouw. ,,Dat is gebaseerd op zeer grondig onderzoek. Mevrouw doet alsof het allemaal verzinsels zijn. Maar er is niets achtergehouden, er wordt niets gefabriceerd.” Twee getuigen, een kennis uit Meppel en haar vriendin uit Tiendeveen, hebben tegen de politie gezegd dat E. in de periode dat de Hoogevener vermoord is niet bij hen was, zoals zij heeft verklaard. Haar alibi klopt niet, stelt de officier.

DNA-resten

Een rechter vroeg haar hoe zij kan verklaren dat op vier glazen met medicijnresten sporen van haar DNA zijn gevonden. ,,Marcel deed de afwas niet goed. Hij liet vieze afwas wekenlang liggen.” E. beweert dat zij op 11 december bij een feestje was in zijn woning en dat zij toen DNA-resten op de glazen heeft achtergelaten. ,,Ik ben geen domme vrouw. Denk je dat als ik zoiets ga doen, dat ik vier glazen achterlaat met mijn vingerafdruk?” Ook op een kussen in de slaapkamer is haar DNA gevonden.

Meer toxicologisch onderzoek

Haar advocaat Ronald Knegt vroeg de rechtbank om E. vrij te laten. Dat verzoek is afgewezen. Wel zijn enkele onderzoekswensen toegekend. Knegt stelt vraagtekens bij het scenario dat de vrouw de Hoogevener stiekem medicijnen heeft gegeven. De rechtbank laat op zijn verzoek een toxicoloog bevragen over de mogelijkheid om oplosbaarheid, smaak en geur vast te stellen van de medicatie die volgens het OM is gebruikt om het slachtoffer te bedwelmen. Ook mogen nog drie getuigen worden gehoord, onder wie de kennis uit Meppel en de vriendin van de verdachte uit Tiendeveen.

Nieuws

menu