Verdachte fatale overval op Chinees restauranthouder mag nog niet naar huis

De man zou donderdagochtend terechtstaan voor de rechter in Assen, maar de zaak ging niet door. NDC Mediagroep / Youri Bakker

Assen / Hoogeveen - De 31-jarige Alifu W. uit Den Haag, die volgens het Openbaar Ministerie (OM) een belangrijke rol speelde in de fatale overval op de Chinees restauranthouder Encheng Wang uit Hoogeveen, mag nog niet naar huis. Dit heeft de rechtbank woensdag beslist.
De advocaat van W., Louis de Leon, vroeg dinsdag aan de rechtbank de verdachte in afwachting van zijn proces vrij te laten. W. zit vast voor een feit waarop een celstraf van 12 jaar op meer staat. Het feit heeft de samenleving geschokt. 'Een vrijlating kan leiden tot een maatschappelijk onbehagen', zei de rechter. 

Geldoverdracht

De restauranthouder had op de avond van afgelopen 18 oktober een confrontatie met W. Er zou een geldoverdracht plaats vinden. Volgens het OM griste W. een tas met tienduizenden euro's uit de handen van de horecaondernemer en reed hij in zijn auto er vandoor. Aan de wagen hingen de ondernemer en de kok. De kok viel. De uitbater kwam om toen de auto tegen een muurtje reed.
 
W. raakte zwaar gewond en werd ingerekend. De 32-jarige Shirali M. werd eveneens aangehouden. De laatste kwam kort daarop weer op vrije voeten. Raadsman De Leon vond het niet te begrijpen waarom M. allang vrij rondliep en W. nog vast zat. Volgens de rechter valt de rol van M. niet te vergelijken met die van W. Ook de camerabeelden die dinsdag in de zittingszaal werden getoond brachten de rechters niet op een andere gedachten.

Vier getuigen gehoord

Op verzoek van de verdediging worden bij de rechter-commissaris vier getuigen gehoord, waaronder de weduwe en de kok. Daarnaast moet het OM tapgesprekken op de telefoon van de kok woordelijk uitwerken en de aantekeningen van het eerste verhoor met deze kok aan de verdediging overleggen. 

De zaak is voor drie maanden uitgesteld. (ADP)