Veel animo voor alpacawandelingen: ‘Alpaca’s knuffelen? Niet doen!’

Tiendeveen - Alpaca’s en knuffelen? Het lijkt de perfecte combinatie gezien hun snoezige uiterlijk, maar niets blijkt minder waar. Het is misschien wel de belangrijkste les die Joanna van der Hove en Sander Zeldenrijk van Zonneveld Alpaca’s uit Tiendeveen vertellen.

En anders laten de dieren het zelf wel weten, want wie het toch waagt om ze te aaien, kan veelal rekenen op een waarschuwend geluid met een, weliswaar kleine, kans op bespuging. Maar er blijft genoeg over om van te genieten, want wat zijn ze leuk, zo blijkt tijdens de eerste van drie kerstwandelingen mét aansluitend een feed & greet.

Grappige huppelsprongen

Slenteren vinden ze maar niets. Zodra het tempo van de wandelaars omhoog gaat, neemt het plezier dan ook toe en maken de alpaca’s, lopend aan hun lijntje, grappige huppelsprongen. Na eerst een wijds uitzicht over de landerijen, duikt de groep het bos in langs het kanaal. Ze hebben allemaal hun eigen karakter. Witte Dirk is graag de koploper en is zijn ‘baasje’ enthousiast, dan loopt hij gewoon gezellig mee. Max houdt van leiderschap. Hoe meer leiderschap zijn begeleider toont, hoe leuker Max het vindt.

Terwijl Kenny echt kan ezelen. Joris is geschikt voor een rustig type omdat hij zelf geestelijk gezien een ballonnetje is. En Kees, die schrijdt voorwaarts. Het zijn kuddedieren. Staat er één stil, dan haperen ze vrijwel allemaal. ,,Ik voelde direct een band met Max, maar Max voelt die niet met mij’’, zegt een van de wandelaars met een lach. Joanna geeft aanwijzingen. ,,Het is net een cursus leidinggeven’’, zegt ze, terwijl ze Max aanspoort met een zacht tikje op zijn kont. In de verte klinkt geregeld een doffe knal in verband met het NK carbiddarten, dat tegelijkertijd in Tiendeveen plaatsvindt.

,,Dit is toch fantastisch’’, roept Ellen Visser uit Fluitenberg uit, die haar vriend Wim zover heeft gekregen om met haar mee te gaan. ,,Ik vind alpaca’s zo schattig, maar ik heb voordat we dit boekten wel eerst uitgezocht of het niet zielig is voor de dieren.’’ Ze stuitte per toeval op dit kerstarrangement, nadat ze op zoek was naar een personeelsuitjes voor het bedrijf waar ze werkt. Aangezien er meer mensen werken dan de tien die per wandeling mee mogen, ging het als personeelsuitje niet doorging. Dan maar samen met vriend Wim, die in eerste instantie niet stond te springen, maar het alsnog prachtig vindt.

Enorme belangstelling

Alpaca’s zijn hot en dat blijkt wel uit de enorme belangstelling voor de alpaca-activiteiten die Zonneveld aanbiedt. Bezoekers komen gerust vanuit het westen van het land naar het landelijke Tiendeveen voor een ontmoeting met deze dieren met hun o zo schattige bos haar en prachtige grote donkere ogen. De speciale kerstarrangementen zijn zo goed als volgeboekt.

De vriendinnen Susan Groenendijk en Liesbeth Treuren, beiden 42, uit respectievelijk Zwolle en Apeldoorn, hebben dikke pret. De wandeling is een cadeau van Susan voor het 25-jarig huwelijk van haar vriendin. ,,Het is jammer dat je de alpaca’s niet kunt knuffelen, maar ik heb toch voorzichtig wel even aan hun vacht gevoeld’’, bekent Liesbeth.’’ Zittend op een bankje met schapenvachtjes voor de warme haard en met uitzicht op de alpacaverblijven, genieten ze na de wandeling van een kop warme chocomel en allerlei lekkers. Ze waarderen de setting. ,,Het is kleinschalig en knus.’’

Sander en Joanna zijn in mei 2015 vanuit het westen van het land naar Tiendeveen verhuisd, waar ze aan de Kanaal Westzijde een luxe camping en B&B zijn gestart, waar in 2018 het bedrijfsonderdeel Zonneveld Alpaca’s aan werd toegevoegd, dat in eerste instantie vooral een fokkerij was. Sander werkte in de IT en woonde in Hilversum, Joanna was de laatste jaren oppasmoeder aan huis en woonachtig in Loosdrecht. Sander: ,,Toen ik in de file dezelfde auto’s begon te herkennen, dacht ik: dit moet anders.’’ Het werd een soort Ik Vertrek, echter niet naar het buitenland maar naar Drenthe.

Nog geen sprake van een hype

,,Toen wij onze eerste vijf alpaca’s aanschaften was er nog totaal geen sprake van een hype. Dat is nu wel anders.’’ Ze maken er dankbaar gebruik van. ,,Het is allemaal begonnen met een filmpje dat we op internet zetten en waar zo ontzettend veel op werd gereageerd.’’ Sindsdien is het aanbod van activiteiten uitgebreid: van wandelingen (waar heel wat trainingen aan vooraf zijn gegaan) en feed & greet tot zelfs slapen bij de alpaca in de stal. ,,Wij zijn de enige in Nederland die dat aanbieden’’, zegt Joanna met gepaste trots. De wandelingen kunnen momenteel nog alleen in de ochtend gedaan worden, maar nagedacht wordt over uitbreiding naar de middagen. In de nabije toekomst zit er ook een fotografendag aan te komen en voor Valentijnsdag hebben ze een speciaal arrangement bedacht. Ze zijn creatief.

De twee ondernemers vertellen met plezier over hun dieren. Over het feit dat het kuddedieren zijn en je er daarom minimaal drie bij elkaar moet hebben, over de hiërarchie die leeft onder alpaca’s, over dat alpaca’s alleen tanden aan de onderzijde van hun bek hebben, over de dracht van bijna een jaar waarna hooguit één jong wordt geboren, over de bevalling die altijd tussen 8.00 en 15.00 uur plaatsvindt. Over dat laatste legt Joanna uit: ,,Alpaca’s hebben een korte tong, waardoor ze hun jong niet droog kunnen likken. Wind en zon kunnen daarbij helpen. Is het slecht weer dan zal de moederalpaca de bevalling uitstellen om de kans te verkleinen dat haar jong overlijdt. Ze kunnen de bevalling tot hooguit een maand uitstellen.’’

Het is tijd voor het laatste onderdeel: de feed & greet, met een ontmoeting met alle 20 alpaca’s van Zonneveld. Heel wat worteltjes worden gevoerd en foto’s geschoten. Tussen de volwassen alpaca’s lopen ook een paar kleintjes. Ze zijn tussen de 5 en 7 maanden en heerlijk puberaal. ,,Dus pas op, dat betekent dat je nog wel eens een spuugje kan krijgen’’, waarschuwt Sander vooraf. Een alpaca spuugt volgens hem nooit expres naar mensen. ,,Maar je kunt wel in de line of fire staan.’’ In hun nachtverblijven zie je heel wat groene splashes op de muur’’, vertelt hij lachend. De waarschuwing blijkt overbodig. De alpaca’s gedragen zich voorbeeldig. En terwijl ze naar hartenlust eten kan zelfs hier en daar heel voorzichtig een aai worden gegeven. Toch nog een beetje knuffelen met alpaca’s.

Nieuws

menu