Vechtvliegerwedstrijd ter nagedachtenis aan Sam Uneputty; 'Sam hield van het vechtvliegeren'

Sam Uneputty tijdens een vliegerwedstrijd. Foto: Kitefighters League Holland

Het was een grote hobby van Sam Uneputty: vechtvliegeren. De 74-jarige Hoogevener was een van de ouderen van Kitefighters League Holland en was altijd een van de gangmakers tijdens de wedstrijden. Hij overleed op 13 augustus. Ter ere van hem wordt 25 september in Hoogeveen een vechtvliegertournooi gehouden op Buitenvaart.

„Sam had eigenlijk al een toernooi georganiseerd op 7 augustus, maar cancelde het. Achteraf gezien werd duidelijk dat hij al te kampen had met zijn gezondheid”, vertelt zijn neef Josias Manusiwa. Hij is een van de organisatoren van de Sam Uneputty Cup.

Jagen op tegenstander

Bij het vechtvliegeren wordt gevlogen met kleine papieren vliegers op een bamboe frame. Tijdens de luchtgevechten gaat het om het jagen op de vlieger van de tegenstander en deze neerhalen door de lijn(en) door te snijden. Daarbij gebruiken de deelnemers speciaal geprepareerde snijdraden. De sport werd meegenomen door Molukse KNIL-militairen die naar Nederland werden gerepatrieerd en wordt nog altijd beoefend.

Sociaal gebeuren

Naast het wedstrijdelement is het vooral een sociaal gebeuren binnen de Molukse gemeenschap. „Het gaat om de gezelligheid, maar in de lucht, daar zijn we geen vrienden hoor”, grapt hij. Voor de wedstrijden worden verschillende poules gemaakt en via voorrondes, kwart- en halve finales kunnen de deelnemers zich opwerken tot de finale. De familie van Sam Uneputty heeft aangeboden om tijdens de herdenkingswedstrijd voor het eten te zorgen. „We hopen dat we de familie deze dag een mooie herinnering aan Sam kunnen bezorgen.”

Voor Sam Uneputty Cup in Hoogeveen zijn inmiddels al 42 aanmeldingen binnen. Opgeven kan nog tot de 24 september 10.00 uur bij gebouw Salawaku aan de Zuidwoldigerweg of hier online.

Nog extra terreinen gezocht

De organisatie is nog op zoek naar terreinen waar poules hun wedstrijden kunnen ‘uitvechten’. „Normaal konden we meerdere terreinen op Buitenvaart gebruiken, maar er zijn er nu nog maar twee over. We zoeken dus nog locaties van ongeveer 50 x 100 meter (of een veelvoud daarvan). Een vergoeding voor het gebruik is mogelijk.” Wie de organisatie daarmee kan helpen kan contact opnemen met Josias Manusiwa via 06-51967340.

Nieuws

menu