Varen, wandelen, fietsen of met de huifkar a la Van Gogh van Zwinderen naar Noordscheschut? Drentse Praam houdt volgend jaar speciale tochten

In Zwinderen en Noordscheschut houdt De Drentse Praam Van Goghvaartochten. Op de foto is de nieuwe mast goed te zien. Foto: Albert Wolting

Volgend jaar staan vele plaatsen in Drenthe in het teken van Vincent van Gogh. Het is dan 140 jaar geleden dat de schilder aankwam in Drenthe. Destijds volgens vele kunstenaars was deze provincie nog niet aangetast door de industriële ontwikkeling. In Zwinderen en Noordscheschut houdt De Drentse Praam Van Goghvaartochten.

Van Gogh kwam na een mislukte liefde in 1883 naar Drenthe om zijn schilderkunst verder te ontwikkelen. Zijn vriend Anthon van Rappard had hem op Drenthe geattendeerd. ,,Anthon was er zelf al diverse keren geweest, zoals meer kunstenaars. Drenthe was nog niet aangetast door de industriële ontwikkeling, een eldorado voor kunstenaars. Na drie weken in Hoogeveen en omgeving te hebben rondgekeken vertrok Van Gogh per trekschuit naar Nieuw-Amsterdam”, vertelt Albert Wolting van De Drentse Praam.

Volgens Wolting maakte hij diverse tochten in de omgeving en tekende en schilderde hij daar. Het was een belangrijke ervaring voor de verdere ontwikkeling van Vincent als kunstschilder. Hij verbleef tot 5 december in Nieuw-Amsterdam en ging lopende terug naar Hoogeveen en vertrok per trein naar Nuenen.

Aak Verwisseling

De Drentse Praam is bezig aak Verwisseling aan te passen voor vaartochten met passagiers. De oorspronkelijke rietaak was in de jaren ’50 verbouwd tot zeiljacht. Er stond een mast op van 10 meter en de boegspriet was ongeveer 4 meter lang. Men kon zeilen met het grootzeil, de fok en een kluiver. Alles met elkaar een hele lap zeil. Voor de Hoogeveense Vaart is dat niet geschikt. De viaducten liggen 5,20 meter boven de waterspiegel. Daar komt bij dat het scheepje op een trekschuit moet gaan lijken. Intern is er al veel aangepast. Het slaapkamertje is verwijderd evenals de dinette. Het keukenblok is verkleind.

De wanden en het plafond zijn geschilderd. Ook komt er een hybride motor in te staan. Dat betekent dat men zowel elektrisch als op een brandstofmotor kan gaan varen. In januari komt het scheepje in een hal te staan waar in de winter kan worden doorgewerkt aan het project. Donderdag 15 december is de nieuwe mast geplaatst, letterlijk en figuurlijk een hoogtepunt.

Van Goghvaartochten

Er zijn drie varianten Van Goghtochten: een vaarwandeltocht naar Noordscheschut, een vaarfietstocht naar Zwinderen en een vaarhuifkartocht naar Zwinderen. De passagiers ervaren hoe Van Gogh de vaartocht maakte met de trekschuit. Via een beeldscherm worden beelden getoond over het leven van de schilder en de tijd van toen.

Er hebben zich al zich al een aantal vrijwilligers aangemeld die als bemanning met het schip gaan varen. Wolting wil het team nog verder uitbreiden. Meer informatie is hier te vinden.

Nieuws

menu