Varen met de oudste boot van de wereld in de Nieuwe Drentse Volksalmanak 2021

Varen met de oudste boot ter wereld. Foto: Koninklijke Van Gorcum

De Nieuwe Drentse Volksalmanak, opvolger van de Drentsche Volksalmanak (1837-1851), verschijnt sinds 1883. In de loop van de jaren is de almanak uitgegroeid tot historisch en archeologisch jaarboek van Drenthe. De editie van 2021 verschijnt op 16 december. Vanwege de huidige coronamaatregelen gaat de presentatie dit jaar niet door.

Het is volgens de samenstellers hét podium voor zowel professionele onderzoekers als amateurhistorici en -archeologen die de resultaten van hun onderzoek op wetenschappelijk verantwoorde wijze aan een breed publiek willen presenteren.

In deze 2021-editie wordt onder meer aandacht besteed aan de buitenplaats van Joannes van Lier in Annen, geschreven door Marianne Mulders-Zonneveld en Fred Sieders. Maarten Zwiers heeft een artikel geschreven over hoe Drenthe de blues kreeg. In het archeologiedeel wordt gevaren met de oudste boot van de wereld naar aanleiding van discussies over de kano van Pesse. Jaap Beuker schreef er een artikel over. Ook wordt het raadsel rond de 16 e -eeuwse muntschat van Zuidlaren opgelost in het artikel van Vincent van Vilsteren en Jan van der Wis.

Daarnaast staan er nog vele andere artikelen over de geschiedenis van Drenthe in deze editie van 2021.

Nieuws

menu