Van fietsenmaker tot vliegtuigbouwer: 120 jaar geleden veranderden de gebroeders Wright het aanzien van de wereld | Luchtpost

De datum van 17 december 1903 –dit jaar dus 120 jaar geleden- staat met grote gouden letters geschreven in het grote boek over de geschiedenis van de luchtvaart. Het was namelijk op die dag dat de gebroeders Wilbur en Orville Wright er in slaagden om in de duinen van het Amerikaanse Kitty Hawk de eerste geslaagde motorvlucht uit de geschiedenis van de luchtvaart te maken.

De eerste vlucht van de Wright Flyer op 17 december 1903. Dit is misschien wen de meest legendarische foto uit de geschiedenis van de luchtvaart.

De eerste vlucht van de Wright Flyer op 17 december 1903. Dit is misschien wen de meest legendarische foto uit de geschiedenis van de luchtvaart. Foto collectie Gerrit Boxem

De gebroeders Wright hadden rond 1900 een goed lopende fietsenzaak in Dayton, Ohio waardoor ze in de gelegenheid waren geld te investeren in hun grote wensdroom: het ontwerpen en bouwen van een gemotoriseerd vliegtuig. Ze hadden alles wat los en vast zat over luchtvaart gelezen -zoals verslagen van de zweefvluchten die de Duitser Otto Lilienthal had gemaakt- en hadden intensief de vlucht van vogels bestudeerd.

Winter

Nieuws

menu