Vader van vermoorde Marcel Hoogerbrugge: Mijn zoon was bang voor moordverdachte Hala E.

Marcel Hoogerbrugge was bang voor de 47-jarige Hala E., de vrouw die ervan wordt verdacht de 49-jarige Hoogevener te hebben vermoord. Dat heeft de vader van Hoogerbrugge tegen de politie gezegd. Volgens hem vreesde zijn zoon enkele weken voor zijn dood al een keer te zijn vergiftigd.

Dat bleek donderdagmiddag tijdens de eerste openbare zitting tegen de verdachte van de moord op Hoogerbrugge in de rechtbank van Assen. Grote afwezige: hoofdverdachte Hala E.. De Soedanese, die jaren in Hoogeveen heeft gewoond koos er voor niet aanwezig te zijn in de rechtbank.

Bang voor Hala E.

Tijdens de zitting werd duidelijk dat de vader van Hoogerbrugge aan de politie heeft verklaard dat zijn zoon bang was voor de vrouw. Ze kenden elkaar uit Hoogeveen. Hala E. leende geregeld geld van meerdere mensen.

Enkele weken voor zijn dood dacht Hoogerbrugge dat er een poging was gedaan hem te vergiftigen. Hij was op een avond in slaap gevallen en werd pas in het begin van de volgende avond wakker, zonder dat er een goede reden voor was. ,,Waarom bel je zo vroeg”, zou hij tegen zijn vader hebben gezegd, terwijl het helemaal niet vroeg in de ochtend was. Het was 17.40 uur. ,,Dit was allesbehalve normaal”, meent de officier. Zij zei dat Hala E. de dag voor de mogelijke vergiftiging op bezoek was geweest bij Hoogerbrugge.

De officier van justitie zei dat de vermoorde Hoogerbrugge ‘mogelijk iets op het spoor was tegen Hala E.’ ,,Zo zocht hij na de mogelijke vergiftiging dingen over haar op op internet en belde naar haar werk.” Maar daar bleek ze helemaal niet te werken.

DNA en vingerafdrukken gevonden

Opvallend detail dat donderdag bekend werd gemaakt: op zes glazen in de vaatwasser van Marcel Hoogerbrugge zijn sporen gevonden van het antipsychosemiddel Quetiapine. Op diezelfde glazen zijn zowel het DNA als de vingerafdrukken van zowel Hala E. als van Marcel Hoogerbrugge gevonden. Op twee van die zes glazen zijn ook sporen gevonden van meerdere medicijnen.

Er zijn alleen maar forensische sporen van de vrouwelijke verdachte en Hoogerbrugge op die glazen te vinden. Toch is dat volgens advocaat Chris Pittau onvoldoende om te kunnen bewijzen dat E. verantwoordelijk is voor de gewelddadige dood van de Hoogevener.

Veel details

Donderdag werden er - na maanden van stilte - enorm veel details gemeld door zowel de advocaat als het OM. Zo bleek dat Hala E. een vliegticket had gekocht voor een vlucht naar Londen op 16 december. Maar die vlucht nam ze niet. Haar zoon wachtte in Engeland op haar. Zij zou geld komen brengen voor zijn reis naar Canada. Op diezelfde dag miste een vriendin van E., na een bezoekje van haar, diverse medicijnen voor drie dagen. Die medicatie werd in het bloed van Hoogerbrugge gevonden.

Enkele dagen na de moord op Hoogerbrugge op 21 december duikt Hala E. onder bij een oude vriend in Meppel die ze al jaren niet had gezien. Haar zoon - die in Engeland woont - en een vriendin geven Hala E. op 29 december op bij de politie als vermist. Maar de politie treft haar een dag later bij toeval aan bij die ‘oude vriend’ in Meppel als agenten deze man willen verhoren over E.. Hij is toen als getuige gehoord.

Vaag en warrig

Die man heeft tegenover de politie verklaard dat Hala E. platzak was en plotseling voor zijn deur stond. ,,Ik had haar jaren niet gezien.” Op de tweede dag dat E. ondergedoken zat in Meppel zou ze hebben verklaard dat ‘Hoogerbrugge vermoord was’. Maar tijdens haar verhoor op 30 december doet ze verrast tegenover de politie. ,,Ze reageerde geschokt”, aldus het OM.

Hala E. wordt door bekenden en vrienden omschreven als warrig en vaag. Een persoon die steeds andere verhalen vertelt aan andere mensen. ,,En probeert die mensen bij elkaar weg te houden”, zei de officier van justitie. E. werkt niet mee aan een onderzoek door de psychiater. De officier meldde ook dat Hala E. een relatie van twintig jaar met een vrouw heeft. ,,Haar partner weet nog altijd niet waar ze woont en met wie ze omgaat.”

Marcel Hoogerbrugge en Hala E. kenden elkaar uit de tijd dat E. een Arabisch supermarktje in Hoogeveen runde. Samen rookten ze wel eens een jointje of bleven bij elkaar slapen. Er was overigens geen sprake van een seksuele relatie.

 

In het lijf van Hoogerbrugge zijn meerdere medicijnsporen gevonden waardoor Hoogerbrugge op z’n minst versuft werd en mogelijk gedrogeerd. Daarna is met een hard voorwerp zijn schedel met fors geweld ingeslagen terwijl Hoogerbrugge op bed lag. Hoogerbrugge was zelf een stevige en sterke man. Hij zou zich niet hebben verweerd. De officier van justitie lepelde donderdag een fikse lijst op van medicijnen die in het lichaam van Hoogerbrugge zijn gevonden.

,,Voor het drogeren en het uitoefenen van het geweld is geen spat bewijs”, zei advocaat Chris Pittau desalniettemin. ,,Er is geen enkel bewijs dat Hala E. medicatie heeft toegediend en Hoogerbrugge heeft doodgeslagen.” Op de zitting kwam naar voren dat Hala E. leugenachtig heeft verklaard over haar werk en haar verblijfadres. Maar dat is geen bewijs voor het drogeren of het gebruikte geweld, zei de advocaat. Ook dat er sporen van E. zijn aangetroffen in de woning. Dat klopt, zei haar advocaat, want ze kwam daar wel eens.

Ook zou het slachtoffer de dader zelf binnen hebben gelaten. Zo trof de recherche geen enkel braakspoor aan in de bovenwoning aan de Dr. Anton Philipsstraat in Hoogeveen. Hij is ergens tussen 16 en 19 december 2017 om het leven gebracht. Op 16 december zijn er voor het laatst camerabeelden van hem gemaakt terwijl hij rond 16.00 uur pinde. Zijn vader en moeder vonden hun zoon vier dagen later rond 20.50 uur dood in zijn bed. Hij zat onder het bloed. Bij de eerste aanblik zagen de ouders meteen dat het helemaal mis was. De schedel van hun zoon was met grof geweld ingebeukt.

Volgens advocaat Pittau heeft E. als getuige wel verklaringen afgelegd, maar niet als verdachte. ,,Of dat alsnog gaat gebeuren, weet ik op dit moment niet.”

Onderzoek nog niet afgerond

Het Openbaar Ministerie verdenkt Hala E. van het vermoorden van Hoogerbrugge. Zo is er een enorme hoeveelheid aan verschillende medicijnen in zijn lichaam aangetroffen. Het gaat om bijvoorbeeld anti-depressiva, anti-psychomiddelen en slaapmiddelen.

Het OM geeft aan dat het onderzoek nog niet is afgerond. Dat noemt advocaat Pittau bijzonder. ,,Dit onderzoek loopt al twintig maanden. Dit is pas de eerste openbare zitting en ze zit al een jaar vast. Wat moet er nou nog onderzocht worden?”

Verdachte blijft in cel

De advocaat van E. vindt dat zijn cliënte vrij moet worden gelaten. Hij suggereerde donderdagmiddag dat het bewijs van het OM flinterdun is. Volgens hem zijn het eerder verdachte omstandigheden dan keihard bewijs. ,,Of het OM moet met een steviger dossier komen. Of de rechtbank moet mijn cliënte vrij laten.” Dat gebeurt dus niet. De rechtbank Noord-Nederland vindt dat er genoeg ernstige bezwaren zijn om haar nu al uit de cel te laten.

In november komt de zaak weer voor.

Nieuws

menu