U!TdagendD Hoogeveen goed bezocht, 'Het was gezellig druk, niet dat we over de koppen konden lopen, maar dat mocht natuurlijk ook niet'

Het culturele seizoen 2021/2022 is geopend! Afgelopen vrijdag en zaterdag hebben 4,5 duizend bezoekers optredens en activiteiten bezocht in de Tamboer, Scala, Bibliotheek en Beeldentuin. Het programma was minder uitgebreid dan voorgaande jaren, maar er viel nog volop te beleven.

Het nieuwe culturele seizoen is zaterdag gestart met het evenement UiTdagenD.

Het nieuwe culturele seizoen is zaterdag gestart met het evenement UiTdagenD. Foto: Gerrit Boer

Vanaf de Hoofdstraat tot aan de ingang, zo lang is de rij zaterdagmiddag om 13.00 uur voor De Tamboer. Testbewijzen zijn niet nodig. „Neemt u plaats op de stoelen met een hoesje,” zegt medewerker Jacques in de Passagezaal. Zestig mensen kunnen zo de voorstelling So Long Cohen volgen. Ernest Beuving brengt daarin met drie muzikanten een ode aan de in 2016 overleden folkzanger Leonard Cohen. „Mooi dat we weer kunnen optreden, het voelt als de allereerste keer,” zegt Beuvink. Be en Ria Ester uit Beilen zeggen: „Het was boven verwachting goed. Beuvink heeft hetzelfde timbre als Cohen.”

Erik Neimeijer, Chez Cirquarant, Sven Figee en Harm en Roelof zijn de andere artiesten die zaterdagmiddag een voorstelling geven.

Beeldentuin

In de Beeldentuin krioelen zo’n honderd kinderen, hun ouders en enkele straattheaterartiesten door elkaar. Terwijl de voorstelling van De Drie Biggetjes bezig is instrueert Nathan hoe je een graffitispuitbus vasthoudt. Ilya (8) uit Eelde probeert het logo van zijn lievelingsclub Ajax op papier te spuiten. „Leuke kinderactiviteiten hier en van coronamaatregelen merk ik helemaal niets”, zegt zijn moeder Maaike Kelder.

In Scala mogen kinderen en volwassenen muziekinstrumenten uitproberen en workshops bijwonen. Suze (9) leert van leraar Gerard Gerrits een toon op de saxofoon te blazen. „Ik heb leerlingen tussen de 8 en 75 jaar op les en leer hen van Bach tot pop spelen,” vertelt hij. Gerrits’ collega Cora van der Meulen geeft een klassiek ballet workshop. Op een vrolijk muziekje laat ze twaalf kinderen in de balletzaal rondhuppelen en balletpasjes maken.

Schaken

Jannie ten Hove, programmeur Verhaal en Cultuur, wil tijdens Uitdagend Hoogeveen laten zien dat je bij de Bibliotheek veel meer kunt doen dan alleen boeken lenen. Met “De Bieb is van jullie, Hoogeveners,” roept ze plaatsgenoten op om met ideeën en activiteiten te komen. Filosofisch Café en de Verhalenwerf presenteren zich zaterdag. Schaaktalent Lisa Werkman (17) uit Hoogeveen mag de eerste zet doen in een simultane schaakpartij die Jeroen Bottema van Schaakclub Hoogeveen organiseert. „Schaken is goed voor je concentratievermogen, strategie en geduld,” zegt Bottema. „En voor plezier,” voegt Lisa nog toe.

Studio U!TdagendD

Nieuw dit jaar op de zaterdagmiddag is de livestream. Studio U!TdagendD zendt vanuit de foyer in De Tamboer vier uur lang groepsgesprekken, sfeerimpressies en een optreden van Harm en Roelof uit. Medeorganisator Gerrit Jan Rutgers brengt hier ook bezoekje. Hij vertelt dat de organisatie met dit onderdeel mensen die niet kunnen komen toch de kans wil geven Uitdagend Hoogeveen mee te beleven. „Dit zou best een blijvend element kunnen zijn, want ook als corona voorbij is, zijn er mensen die niet kunnen komen.”

Uitverkocht

Zondagmorgen blikt Rutgers aan de telefoon ook nog even terug op beide dagen. „Het was gezellig druk, niet dat we over de koppen konden lopen, maar dat mocht natuurlijk ook niet.” Hij schat dat er in totaal zo’n vierenhalf duizend bezoekers zijn geweest. Het Vriendenfestival in de tuin en zaal van de Tamboer was vrijdagavond helemaal uitverkocht. Met dit festival vierden De Vrienden van de Tamboer dat zij 35 jaar bestaan. Uitverkocht was ook de muziekavond zaterdagavond in de Beeldentuin. „Het was een beetje fris, maar de bezoekers genoten van onder andere The Bluebettes en Tangarine.”

Van meerdere bezoekers in De Tamboer hoorde hij dat ze het fijn vinden dat ze weer theatervoorstelling kunnen bijwonen. „Laten we hopen dat het weer een ouderwets mooi seizoen wordt,” besluit hij.