'Twee jaar geleden laten vastleggen, nu profijt van' | Reacties Stelling van de week

Door de hoge kosten voor de energie komen voor laaginkomens huishoudens in de problemen.

Door de hoge kosten voor de energie komen voor laaginkomens huishoudens in de problemen. Foto: Pixabay

Ik lig wakker van mijn energierekening, dat was de stelling van de week. Eén die ook in Hoogeveen erg leeft. In totaal reageerden 87 mensen op de stelling. Daarvan ligt 59 procent van de mensen wel wakker van de zorgen om de energierekening en 41 procent zegt er geen last van te hebben.

Met de koude wintermaanden achter de rug stijgen alsnog de prijzen voor energie en gas met centen tot euro’s per dag. Vorige week berichtte de Hoogeveensche Courant over de energiekosten die Drenten en Groningers moeten betalen in vergelijking met de rest van Nederland. Uit onderzoek van Zonneplan blijkt dat we in Drenthe gemiddeld 4.722 euro per jaar betalen aan energie. Dit verschilt ook weer per gemeente. In Zuid-Holland betalen ze het minst, daar komt het bedrag gemiddeld uit op 3.763 euro per jaar. De 65 procent die op de stelling van de week heeft gereageerd met oneens, ligt dus niet wakker van de hoge energiekosten. Een paar van deze reacties kwamen overeen, vaak was er al een vast contract afgesloten met de oude prijzen: ‘Nee, lig er niet wakker van. Twee jaar geleden gekozen voor vast contract. Met 10 procent hogere prijs, nu profijt van. Dus tot 2024 vaste prijs’ Iemand anders heeft ook nog een vast contract: ‘Ik heb nog vast tarief tot volgend jaar maart. Zit voorlopig goed en daarna maar verder kijken’

Ook zijn er mensen die wel wakker liggen van de rijzende energieprijzen, wat niet gek is: ‘Ik betaal met ingang van juni het dubbele. Ja, daar lig ik wel wakker van...’. Het grootste deel dat reageert op het bericht ligt wakker van de kosten. De meest voorkomende reacties zijn dan ook: ‘Wie niet’, ‘Ik ook’ en ‘Het is absurd’. De meningen zijn dus verdeeld maar het blijft uiteindelijk een persoonlijk probleem. De gemeente Hoogeveen heeft woensdag aangegeven om huishoudens die in de financiële problemen komen door de torenhoge energiekosten bij te staan. Hoogeveen biedt inwoners met vooral een laag inkomen een gratis adviesgesprek met een adviseur van De VoorzieningenWijzer.