Twee Hongaarse wolzwijnen gedumpt in Hollandscheveld: 'We hopen ze te kunnen vangen. Dit is zo sneu'

Het zwijn vermaakt zich al uren in een tuin aan de Schoonhovenweg. Bas Tichelaar

Er loopt niet één zwijntje in en om de tuin bij familie Tichelaar aan de Schoonhovenweg in Hollandscheveld, maar het zijn er twee. De twee ongenode gasten lijken veel op wilde zwijnen, maar volgens kenners gaat het om ‘tamme’ Hongaarse wolzwijnen.

Zoon Bas postte maandagavond een foto van het eerste zwijn dat rondscharrelde in de tuin op Facebook. „Hij zet de boel aardig op de kop”, vertelde hij lachend. Aanvankelijk werd slechts een dier gezien en het vermoeden bestond dat het om een ontsnapt tam varken ging. Maar later op de avond bleken er twee dieren te zijn, vertelt moeder Marjan dinsdagmiddag. „We hebben geprobeerd om ze in de tuin achter de hekken te krijgen, zodat ze gevangen kunnen worden. Maar dat is nog niet gelukt. De dierenambulance is ook komen kijken, maar het leek hen beter om de dieren hun gang te laten gaan. We hebben in ieder geval gezorgd dat er wat water in de sloot zit zodat ze kunnen drinken.”

De wolzwijntjes, twee mannetjes, zijn nu een eindje verderop richting het Jufferspad gescharreld. „Daar lopen ze redelijk veilig, maar we hopen ze alsnog de tuin in te kunnen lokken.”

Gedumpt

Uit onderzoek in de omgeving heeft de familie inmiddels opgemaakt dat de dieren gedumpt zijn. „De sporen van een auto met kar die gedraaid is, zijn duidelijk zichtbaar. En ook de pootafdrukken van de zwijntjes. We zitten hier wel vaker met gedumpte dieren, maar zwijntjes?!”

De familie hoopt de zwijntjes de komende dagen te vangen en er een nieuw plekje voor te vinden. „Dit is zo sneu. De dieren kunnen niet in het wild blijven lopen. Bovendien is onze buurman daar niet zo gelukkig mee, die wil ze niet in zijn moestuin. Als ze daar beginnen te wroeten.”

Nieuws

menu