Tuinconcerten van De Tamboer in Hoogeveen zijn succesvol: ‘Het begint hier weer te bruisen, daar krijg ik positieve energie van’

,,Wat mijn werk het afgelopen jaar echt minder leuk heeft gemaakt, is het lege en stille gebouw.” Theaterdirecteur Pieter-Bas Rebers van De Tamboer in Hoogeveen omschrijft de afgelopen anderhalf jaar, waarin het theater vaker gesloten dan open was als ‘best heftig’.

Pieter-Bas Rebers in de tuin van De Tamboer.

Pieter-Bas Rebers in de tuin van De Tamboer. Foto: André Weima

De tuinconcerten deze maand, die voor het tweede jaar op rij worden georganiseerd in samenwerking met Het Podium, brengen weer leven in de brouwerij.

,,We wilden eigenlijk al meer buiten het gebouw organiseren en toen kwam corona. De capaciteit van onze grote zaal is bij concerten teruggebracht naar 10 a 15 procent van het normale aantal bezoekers. Daarnaast hadden we de langgekoesterde wens om meer in de tuin te gaan doen. Eén en één is drie in dit geval.”

Pieter-Bas Rebers verklaart hoe de tuinconcerten, die ook dit jaar weer nagenoeg uitverkocht zijn, zijn ontstaan. Tijdens de eerste reeks traden vorig jaar onder meer Tangarine en Tim Knol, de Nederlands-Molukse band Massada, Jack Poels van Rowwen Hèze en gitarist Erwin Java op. De reacties waren onverdeeld positief. ,,Bezoekers waren blij dat er weer iets mogelijk was en vonden het sfeervol en intiem. Dat gold ook voor de artiesten. Singer-songwriter Tim Knol toonde zich dankbaar.”

‘We hebben elkaar allemaal nodig’

,,We vinden het ook belangrijk om voor artiesten weer iets mogelijk te maken. Zo hebben we ook concerten via livestream georganiseerd bij Het Podium. We wilden alles aangrijpen om maar iets te kunnen betekenen. We zijn er immers om een plek te bieden aan artiesten en bezoekers een mooie avond te bezorgen. Voor artiesten is het – naast hun passie – ook hun inkomstenbron, net als voor bijvoorbeeld technici en horecapersoneel. Je wilt mensen ook gewoon werk geven.”

Dankzij overheidssteun en subsidies is theater De Tamboer financieel gezond. Dat vanwege de crisis tijdelijke contracten van medewerkers niet konden worden verlengd, vindt Rebers heel vervelend. ,,Wij komen er dan wel goed doorheen, maar het gaat niet alleen om ons, maar om de hele sector. Artiesten, technici, theaters; iedereen is van elkaar afhankelijk. We hebben elkaar allemaal nodig.”

Lange dagen

Rebers maakte tot de coronacrisis lange dagen in het theater. Hij bezocht na zijn werkdag vrijwel altijd de voorstelling die ’s avonds gepland stond. ,,Ik vind het fijn om te weten wat er bij optredens gebeurt en hoor graag van bezoekers wat ze ervan vinden. Ik vind het ook prettig om de artiesten en technici te ontmoeten. Die lange dagen waren soms pittig. Aan de andere kant vind ik het hartstikke leuk. Anders zou ik het ook niet volhouden.”

De afgelopen periode was er wel tijd voor onderhoud in het theater, maar verder was het stil. ,,,Maar de laatste weken hadden we gelukkig weer schoolmusicals hier en nu de tuinconcerten wekelijks worden opgebouwd, begint het hier weer te bruisen. Daar krijg ik positieve energie van.”

Bijna uitverkocht

De opstelling van het publiek bij de tuinconcerten is anders dan vorig jaar en ook staat er nu een podium in plaats van een tent, zoals toen. Bezoekers zitten dit jaar twee aan twee aan tafeltjes en kunnen via een QR-code drinken of wat te eten bestellen. De eerste drie optredens zijn inmiddels achter de rug en onder meer The Kik, Frank Boeijen, Van Dik Hout, en Massada staan nog op de agenda. Alleen voor die laatste twee zijn nog enkele kaarten.

In september krijgen de tuinconcerten opnieuw een vervolg (zie kader). De kaartverkoop voor het nieuwe ‘binnenseizoen’ begint pas tijdens U!TdagenD Hoogeveen op 27 augustus. De Tamboer is voorzichtig vanwege alle coronaonzekerheid. ,,Veel mensen zijn op dit moment vooral met de korte termijnplanning bezig, zoals weekend- en vakantieplannen. Ook daarom starten we later dan anders. Als je nu naar het oplopende aantal besmettingen kijkt, denk ik dat dat een goed besluit is geweest. Het publiek zit niet te wachten op wéér een mailtje over een voorstelling die geannuleerd of verplaatst wordt.”

,,De lijn waarop we nu zitten, wil ik vasthouden. Op het moment dat de voorverkoop start en het niet goed voelt om de hele zaal in de verkoop te doen, maar 50 procent van de stoelen of minder wél, dan doen we dat. Mocht er juist méér mogelijk zijn, dan kunnen we om snel weer opschalen. Wij zijn flexibel.”