Toon Hermans Huis Drenthe in Hoogeveen bestaat tien jaar: ‘Waanzinnig trots op wat is bereikt, maar we willen nog graag een stap zetten’

Coördinator Joke Dijkema en voorzitter Jan Willem Ek van het Toon Hermans Huis Drenthe. Foto: André Weima

Het Toon Hermans Huis Drenthe, gevestigd in Het Klooster aan de Brinkstraat in Hoogeveen, bestaat tien jaar. Jaren waarin het inloophuis voor mensen die te maken hebben of hebben gehad met kanker, zijn bestaansrecht ruimschoots heeft bewezen. Niet voor niets zijn voorzitter Jan Willem Ek en coördinator Joke Dijkema ,,waanzinnig trots”. ,,Van gastvrouw tot ict’er en van docent tot administratief vrijwilliger, met elkaar is er een topprestatie geleverd”, stellen zij. Toch gaan zij niet achteroverleunen. Integendeel, er klinken volop ambities voor de toekomst. ,,Wij willen graag een kwaliteitsslag maken. Het is nu het moment dat uit te spreken en die stap te zetten.”

Zonnestralen vallen door de dakramen van Het Klooster, waar het Toon Hermans Huis alweer jaren. is gevestigd op de zolderverdieping, niet veel later gevolgd door regen die hard op de ruiten klettert. Aan de centrale tafel zitten Ek, sinds een halfjaar voorzitter, en Dijkema, al ruim vier jaar coördinator, genoeglijk achter een kop koffie. Gedreven vertellen zij over ‘hun’ Toon Hermans Huis, dat voor velen al zoveel betekent, maar dat nog veel meer mensen zou kunnen bereiken. Het is een van de doelen die is gesteld voor de komende jaren. ,,Wij zoeken naar methoden om onze doelgroep die wij nu niet bereiken maar die wel baat bij dit huis zou kunnen hebben, hier binnen te krijgen.” De drempel is laag, maar wordt door menigeen toch als hoog ervaren, weet Dijkema. Ek vult aan: ,,Het Toon Hermans Huis is bekend, en toch ook weer niet. Het gaat erom dat mensen op het goede moment aan ons denken. Dat geldt ook voor verwijzers.” Dijkema, die dertig jaar huisarts was, bekent: ,,In al die jaren heb ik één persoon doorverwezen naar dit inloophuis. Waarom niet meer? Tja, zeg het maar. Vaak denken we als iemand de behandeling achter de rug heeft, dat het ‘klaar’ is, maar meestal begint het voor de patiënt dan pas. Velen zeggen: er is een leven voor en na kanker.” Ek: ,,Het mooie van het Toon Hermans Huis is dat je hier met lotgenoten kunt praten. Ervaringen delen, zonder bemoeienis van professionals. Die lotgenoten komen niet met een algemene wet over wat te doen, maar ze kunnen wel tips geven of simpelweg luisteren.”

Breed aanbod

Het aanbod van het Toon Hermans Huis is breed: uiteenlopende workshops, lezingen en meer. Dijkema: ,,Het mooie is dat wij niet vastzitten in protocollen. Als gasten aangeven: dit zouden wij graag willen, dan kijken wij of dat mogelijk is.” Met een lach vertelt ze: ,,Zo hebben we de workshop ‘Dikke vrouwen boetseren’ aangeboden. Ik was daar best verbaasd over, maar het bleek zo goed te werken. De een boetseerde een vrouw met borsten, de ander juist zonder.”

Per week heeft het Toon Hermans Huis zo’n dertig gasten. Het huis is twee middagen per week geopend en daarnaast vaker als er workshops zijn. Een grote wens is om dat uit te breiden en dus meer bezoekers te kunnen verwelkomen. Vaker open zijn betekent ook dat er meer gastvrouwen of -heren nodig zijn. Dijkema: ,,Er zijn nu zeven gastvrouwen. Daarmee zijn we vrij kwetsbaar. Graag zouden wij er in ieder geval drie bij willen hebben. Gaan we vaker open, dan zullen dat er nog meer moeten zijn.” Elke gastvrouw of -heer krijgt een cursus aangeboden via de overkoepelende organisatie IPSO. In totaal zijn bij het Toon Hermans Huis zo’n 35 vrijwilligers betrokken.

‘Basis van de samenleving’

In de beginperiode van de coronacrisis waren er zorgen over de financiën. Zouden sponsors bij het huis betrokken blijven? Die zorgen bleken ongegrond. Op jaarbasis is zo’n 25.000 euro nodig om het Toon Hermans Huis draaiende te kunnen houden. Toch zou het bestuur graag zien dat er een meer structurele financiële basis is om minder kwetsbaar te zijn. De gemeentelijke subsidie is uiteindelijk overeind gebleven, maar vooral Ek spreekt zijn hoop uit dat de gemeente gaat nadenken over zaken als bijvoorbeeld huisvesting, wat voor het Toon Hermans Huis Drenthe de grootste kostenpost is. ,,Vrijwilligerswerk, in welke vorm dan ook, werkt als preventie. Het is de basis van de samenleving. Dat vergeet de gemeente nog wel eens.”

Kwaliteitsslag maken

De komende periode wordt zoals gezegd ingezet op het maken van een kwaliteitsslag. Bestuur en vrijwilligers zijn daarover al met elkaar in gesprek. Ek legt uit: ,,Zo willen we onze gastvrouwen en -heren, aanvullende cursussen aanbieden. Zodat zij nog meer gereedschap krijgen om mensen te woord te kunnen staan. Maar ook gaan we kijken naar de inhoud van de workshops. Voldoen die nog of is er verbetering mogelijk? Daarnaast willen we onze gasten vragen hoe zij zaken in het Toon Hermans Huis ervaren. Ik denk niet dat we de plank heel erg misslaan, maar wij ontvangen graag feedback over hoe het eventueel beter kan.” De coördinator vult aan: ,,Het gaat erom dat we bewuster ernaar kijken. En we moeten beter uitstralen dat het hier leuk is. Want dat is het! Het is hier geen tranendal.”

Het idee is eind dit jaar of begin volgend jaar een conceptplan voor de komende vijf jaren klaar te hebben. Onder andere verwijzers zullen worden benaderd om de toekomstplannen aan voor te leggen en hen te vragen hoe zij hier in staan.

‘Je voelt de opluchting’

Terug naar het 10-jarig bestaan. De coördinator: ,,We vestigen met posters in Het Klooster wel de aandacht erop, maar vieren het verder niet. We zijn al zo dankbaar dat we überhaupt weer volledig open kunnen zijn. Vanaf september draait alles weer als vanouds, hoewel corona nog steeds niet weg is natuurlijk. Iedereen is zo blij weer hier te kunnen komen. Je voelt de opluchting. En weet je wat zo bijzonder is: ook al onze vrijwilligers zijn ons in de afgelopen periode trouw gebleven. Ja, wij mogen trots zijn op deze groep. De vrijwilligers, maar dat geldt natuurlijk ook voor onze sponsors, zijn goud waard.”

Kijk voor meer informatie op de volledig vernieuwde website https://www.toonhermanshuisdrenthe.nl/

Nieuws

Meest gelezen