Toneelvereniging Plat op Pad uit Nieuw Moscou is één van de finalisten van het Drents Eenakterfestival Kört & Goed

Van links naar rechts staand: Femmie Schonewille, Geranne Finker, Hilde Koops, Jorn Bremer en Jan Metselaar. Zittend: Mannie de Groot.

Van links naar rechts staand: Femmie Schonewille, Geranne Finker, Hilde Koops, Jorn Bremer en Jan Metselaar. Zittend: Mannie de Groot. Foto Plat op pad

Het Huus van de Taol houdt elk jaar in de meertmaond-streektaolmaond een eenakterfestival genaamd Kört & Goed. Komende zaterdag wordt de vierde editie van dit Drentstalige-festival gehouden. Tijdens het festival strijden vier toneelgroepen om de hoogste eer. Plat op Pad uit Nieuw Moscou is één van die groepen.

Een deskundige jury kiest naderhand uit de voorstellingen de winnaar. „Ik zocht voor onze toneelvereniging eens wat anders en stuitte op de oproep op de website van Huus van de Taol. Aanmelden moest eigenlijk voor 31 december maar ik zag het pas eind januari. De organisatie keurde het verzoek gelukkig nog goed”, vertelt Jan Metselaar.

Dove huishoudster

De groep van zes mag zaterdag het spits afbijten. „We voeren een stuk op over een schoenmaker die een andere huishoudster zoekt. Zijn huidige is zo doof als een kwartel en daar wordt de schoenmaker op den duur gek van. Hij plaatst een advertentie in de Hoogeveensche Courant en er komen drie kandidaten op af, maar of één van de drie past bij de schoenmaker, dat laat ik nog even in het midden”, lacht Metselaar. De toneelgroep zit bij de laatste vier verengingen die mee mogen dingen om de eer. „De voorronde in Ruinerwold ging niet door. Daarom spelen we meteen in de finale in het theater.”

Kaarten

Er zijn voor de finale op zaterdag nog kaarten te krijgen. Deze kunnen besteld worden via de website van Huus van de Taol of via de website van theater De Tamboer. Ook kunnen er aan de deur nog een kaarten worden gekocht. De zaal opent om 19.30 uur en de eerste vereniging treedt om 20.00 uur op. Er worden vier toneelstukken opgevoerd met tussendoor een pauze waarin zanggroep Dwarzz uit Emmen optreedt.