Toekomst MFC De Opsteker in Nieuwlande veiliggesteld: nieuw bestuur én bingo met wethouders

Lange tijd was het voortbestaan van MFC De Opsteker in Nieuwlande onzeker, nadat het bestuur vorig jaar opstapte. Maar maandagavond tijdens een allesbepalende bijeenkomst, was het in een uurtje beklonken; het dorpshuis blijft bestaan. Zes nieuwe bestuursleden gaan de kar trekken.

MFC De Opsteker.

MFC De Opsteker. Foto: André Weima

,,Ik had van tevoren gezegd dat ik het niet zou gaan doen, want ik heb het erg druk met de boerderij, maar ik wilde Roel daar ook niet alleen laten staan”, zegt kersvers bestuurslid Theo van Vliet. ,,Het zou zonde zijn als het dorpshuis dichtgaat, zoiets is belangrijk, ook voor de saamhorigheid in het dorp.”

Kartrekker

Roel van der Veen, die net als Van Vliet een boerenbedrijf runt in Nieuwlande, had zich tot nu toe als enige aangemeld. Hij reageerde vorig jaar op een oproep toen het toenmalige stichtingsbestuur stopte.

Die bestuursleden waren verantwoordelijk voor de exploitatie van het hele multifunctioneel centrum, waarin – naast het dorpshuis - onder meer ook twee scholen, een peuterspeelzaal, een fysiotherapeut en een podoloog zitten. Een constructie met veel (financiële) haken en ogen, die te complex was, erkent inmiddels ook de gemeente Hoogeveen.

De gemeente, die de bestuurstaken van de stichting overnam en tevens eigenaar is van het gebouw, heeft een meer behapbare variant bedacht, waarbij een bestuur van een nieuw op te richten stichting alleen verantwoordelijk is voor de activiteiten in het dorpshuisgedeelte van De Opsteker. Dat beslaat ruim 12 procent van het gebouw, schetst medewerker Anita Rijpers tijdens de bijeenkomst in het dorpshuis.

Kritiek

Zo’n veertig inwoners van Nieuwlande zitten maandagavond in de zaal. Rijpers presenteert hen een conceptbegroting, waarmee een toekomstig bestuur zou kunnen gaan werken. Eerst komt er nog de nodige scepsis uit de zaal, zowel over de hoge temperaturen tijdens bingoavonden als over de energiekosten op de begroting, die volgens menigeen niet eerlijk worden berekend.

Ook na de opmerking van wethouder Derk Reneman (financiën en vastgoed) dat hij zelf met zijn collega Janita Tabak (cultuur), die de avond presenteert, een bingo organiseert als er een nieuw bestuur komt, gaan de dorpsbewoners niet overstag. Dat de gemeente geen geld heeft voor een betaalde kracht die het beheer gaat doen, maakt het niet veel beter.

‘Spinrag achter de ramen’

Plaatselijk Belang-voorzitter Henk Zuidema wrijft zijn dorpsgenoten onder de neus dat er jarenlang is gestreden om het mfc te krijgen. ,,Wij willen toch niet dat hier over een paar weken het spinrag achter de ramen zit? Ik wil Roel wel helpen, maar ik zit al in vier of vijf besturen en loop tegen de 70.”

Als hij opsomt hoeveel activiteiten er al zijn georganiseerd in De Opsteker, zich positief uitlaat over de conceptbegroting en uitlegt dat tijdens een biertje na de vergadering de leukste ideeën ontstaan, wordt de sfeer langzaamaan positiever.

Bingo!

Toch steekt, op Van Vliet na, niemand zijn vinger op als Reneman aanmeldingen voor het bestuur wil zien. ,,Misschien moeten we er nog een nachtje over slapen en dan in kleiner comité verder praten”, stelt Van der Veen voor. Daar steekt Reneman een stokje voor; hij wil boter bij de vis. En dan gaat het snel; binnen een paar minuten zijn er genoeg aanmeldingen; het bestuur én de bingo zijn in the pocket.

,,Dan is de uitkomst dat het dorpshuis niet dichtgaat. Het blijft open”, aldus een opgetogen Tabak. ,,En jou neem ik nooit meer mee”, zegt ze lachend richting haar collega Reneman, die haar ongevraagd een avondje bingo presenteren in de maag heeft gesplitst. Hij grijnst: ,,Ja, maar je hebt wel je bestuur, schat. En de prijzen betaal ik uit eigen zak.”