Tiende Kerst Musical Concert Scala: 'Heel blij dat het kan doorgaan'

Gerrit Jan Rutgers repeteert met de volwassengroep voor komende zaterdag.

Gerrit Jan Rutgers repeteert met de volwassengroep voor komende zaterdag. Foto: André Weima

It’s the most wonderful time of the year voor Gerrit Jan Rutgers en Yoanique Hillen van de Scala Musicalgroep Hoogeveen. Zaterdag vieren ze met honderd zangers en zangeressen én musicalster Brigitte Heitzer het 10-jarig bestaan van het jaarlijkse Kerst Musical Concert.

„Vooral de kinderen uit klas 1 vinden het ontzettend spannend. Ik krijg vragen als: ‘Hoeveel nachtjes slapen nog?’ Ze hebben er heel veel zin in.” Yoanique Hillen lacht. Ooit was de 24-jarige oud-inwoonster van Hoogeveen zelf één van die kinderen. Zij begon rond haar 12e bij de Scala Musicalgroep, waar ze les kreeg van Gerrit Jan Rutgers. Haar jongste leerlingen zijn jonger: vanaf 7 jaar kunnen ze starten in klas 1.

Hillen leidt sinds 2017 de klassen 1 en 2, momenteel in totaal 33 kinderen in de leeftijd van 7 tot en met 12 jaar. Ze heeft conservatorium en daarna Pabo gedaan en staat ook voor de klas. Ondanks dat ze ging studeren en inmiddels in Oldebroek woont, is ze ook altijd nog lid van de volwassengroep van de Scala Musicalgroep Hoogeveen, die Rutgers leidt. Hij doet dat naast zijn werk als manager interne zaken bij muziekschool Scala.

Kerstfreak

In 2003 richtte Rutgers de musicalgroep op. Negen jaar later werd het eerste Kerst Musical Concert gehouden. „Ik ben best wel een kerstfreak”, glimlacht hij. „Daarnaast vond ik het leuk om alle groepen eens samen op het podium te hebben. Dat gebeurde daarvoor niet. Alleen de kinderen treden samen op tijdens de voorstelling aan het eind van het schooljaar.”

Drie jaar lang was kerk De Vredehorst het toneel van het Kerst Musical Concert. De musicalgroep gaf dan twee optredens, omdat het publiek er niet in één keer in paste. Dat veranderde toen het evenement in het vierde jaar verhuisde naar de Passagezaal van Theater De Tamboer. Rutgers: „Ik heb destijds in samenwerking met De Tamboer het Hartje Winter Festival opgezet, een combinatie van allerlei activiteiten, en toen dacht ik: misschien kan ons jaarlijkse kerstoptreden dan ook daar.”

Nadeel van de kerk was namelijk dat alles gelijkvloers is, waardoor vooral de kleinere kinderen niet altijd even goed zichtbaar waren voor het publiek, dat rondom het toneel zat. „In De Tamboer hebben we elk jaar de zaal vol zitten. Alleen vorig jaar kon het vanwege het coronavirus niet doorgaan. Toen hebben we alle groepen in Scala opgenomen en daar een avondvullend programma van gemaakt dat iedereen thuis kon kijken. Die digitale versie van ons Kerst Musical Concert is ontzettend vaak bekeken”, zegt Rutgers.

Reünie

Dit jaar is er weer een echt, live, opgetreden. Vanwege het 10-jarig bestaan zijn ook oud-leden benaderd of zij nog een keer wilden meedoen. Dat leverde 28 aanmeldingen op. Hillen: „Allemaal mensen uit Hoogeveen, die inmiddels in Utrecht, Amsterdam en Groningen wonen, omdat ze daar zijn gaan studeren. Zij komen hier allemaal voor terug. Hartstikke leuk!” „Het geeft een reüniegevoel”, vult Rutgers aan.

Het oud-ledenkoor zou samen met de volwassengroep en de jongerengroep van 12 tot en met 15 jaar ’s avonds optreden, met als speciale gast musicalster Brigitte Heitzer. Rutgers: „We hadden vooraf al het idee: laten we vanwege corona de volwassengroepen maar van de kindergroepen scheiden. Dan staan er minder mensen op het podium en verdelen we het publiek ook over twee voorstellingen. Het kinderoptreden zou ’s middags zijn.”

De avondlockdown zette een streep door het aanvankelijke plan, maar niét door alles. „We hebben de kindergroepen naar de ochtend verplaatst en de volwassengroepen naar de middag. We zijn heel blij dat het op deze manier wél kan doorgaan”, zegt Rutgers opgetogen.

‘s Ochtends en ‘s middags

De kindergroepen treden, ondersteund door enkele volwassenen, op van 11 tot 12 uur. Van 14.30 tot 16.30 uur is het de beurt aan de volwassenen. „We hebben de pauze geschrapt en ook inleidende sketches voorafgaand aan liedjes heb ik eruit moeten halen omwille van de tijd”, legt Rutgers uit. „Daardoor is het meer een concert geworden dan een musical, maar het gaat wel door. De optredens zijn ook verplaatst naar de grote zaal, zodat er 250 man publiek in kan op anderhalve meter afstand van elkaar.”

De kinderen brengen wél een voorstelling met een verhaal erin. Een mini-kerstmusical noemt Hillen het. „Ze zingen onder meer liedjes uit Sesamstraat en van Kinderen voor Kinderen, zoals Ik ben een kerstbal en De kerstezel .” De volwassenen zingen veel Amerikaans kerstrepertoire, zoals I t’s the most wonderful time of the year , Let it snow en Mary did you know .

Kaarten voor beide optredens, en combi-tickets, zijn de koop via www.detamboer.nl.