Theatercollege langs de grenzen van Oekraïne en Rusland

Grensland, een theatercollege van Ruslandkenner Jelle Brandt Corstius. Foto: Eigen foto

Om de oorlog tussen Rusland en Oekraïne beter te begrijpen, is het goed om wat breder te kijken. Journalist en Rusland kenner Jelle Brandt Corstius komt zaterdag 7 mei om 20.15 uur naar De Tamboer voor een theatercollege over de achtergronden van het conflict tussen Rusland en Oekraïne én de smeulende relatie met de grenslanden.

Het is oorlog in Europa. Elke dag schrijnende beelden in het nieuws van bombardementen en massa’s vluchtelingen. Strenge sancties voor de agressor Rusland, en Europa dat is wakker geworden en zichzelf bewapent.

Tijdens het theatercollege Grensland in De Tamboer gaat Jelle Brandt Corstius in op andere grenslanden. Het is een vervolg van een achtdelige documentaireserie die hij in 2015 maakte voor de Nederlandse televisie.

„De huidige oorlog zal een hele generatie bepalen en het is van belang dat we de context en aanloop te zien krijgen”, vindt Brandt Corstius. Hij geeft uitleg over vragen als: Hoe komt het dat er zowel Oekraïners als etnische Russen in Oekraïne wonen? En die etnische Russen, voelen die zich Russisch of Oekraïens? Hoe komt het dat Kiev zo’n belangrijke historische betekenis heeft voor Russen? Waarom beschouwen Russen en Oekraïners zichzelf als een broedervolk?

Baltische staten, Polen en Georgië

Het is duidelijk dat deze oorlog niet snel voorbij zal zijn. Dit gaat grote gevolgen hebben, ook voor ons in Nederland, waar we afhankelijk zijn van Russisch gas. Want wie zegt dat Poetin stopt bij Kiev? Brandt Corstius kijkt ook naar de Baltische staten, Polen en Georgië. Wordt hun soevereiniteit bedreigd? Hoe bereiden zij zich voor op een invasie? En waar smeult het nog meer?

Nieuws

menu