Teleurgestelde Oranjefan-broers uit Hoogeveen zijn weer thuis

Herman (links) en JanWillem Schonewille in opperbeste stemming voor aanvang van de teleurstellende wedstrijd.

Herman (links) en JanWillem Schonewille in opperbeste stemming voor aanvang van de teleurstellende wedstrijd.

Het was laat, of liever gezegd vroeg maandagmorgen toen Herman Schonewille en zijn broer JanWillem terug kwamen van hun reis naar Boedapest, waar ze tot hun grote teleurstelling Oranje met tegenvallend spel zagen falen tegen Tjechië. Deze slechte prestatie klinkt uiteindelijk ook door in het verslag van Herman.

„De trip was geweldig. Wat een super sfeer was er in de fanzone. De oranje mars naar het stadion was helaas het hoogtepunt van de dag. We liepen met zeker 7000 fans door de straten van Boedapest en het leverde een geweldige sfeer op.” Hermans dag was vroeg begonnen met een chartervlucht naar Boedapest. Tot zover leek er geen vuiltje aan de lucht. „Eenmaal in het stadion was de sfeer ook top totdat De Ligt rood kreeg en we de bui zagen hangen. Helaas was de wedstrijd niet om aan te zien en was het resultaat nog slechter”, vervolgt Herman teleurgesteld.

Vragen

Tijdens het spel waren er momenten dat naast de tegenvallende prestatie van de spelers op het veld ook de tactiek van de bondscoach vragen opriep: „Kijk, de wissel van Malen begrepen wij op de tribune ook niet”, vertelt Herman. „Vooral omdat Promes erin kwam en die heeft in onze ogen de afgelopen tijd helemaal niets gepresenteerd. De stemming in het stadion was inderdaad behoorlijk negatief omdat het spel gewoon echt ontzettend slecht was.”

Op de vraag of de handsbal en rood voor Matthijs de Ligt terecht gegeven was, heeft Herman geen mening: „De handsbal en fout van De Ligt konden wij persoonlijk in het stadion niet goed beoordelen, want we zaten aan de andere kant. Het is wel sneu voor hem, maar Malen had gewoon moeten scoren, dan was er niets aan de hand geweest”, weet hij zeker. „Dat De Boer nadenkt over zijn positie snap ik wel. Hij heeft een team van Koeman geërfd dat vertrouwen uitstraalde en waar we met z’n allen weer trots op waren. Hij lijkt niet in staat om daar iets mee te doen want in de poulefase waren de wedstrijden voetballend al niet top en voor de EK-kwalificatie werd er verloren van Turkije. Kijk, uiteindelijk zijn het de spelers die moeten presteren in het veld, maar is de trainer wel verantwoordelijk voor het hele gebeuren”, geeft Herman nuchter aan.

Hell of a job

Over het bericht dat bondscoach De Boer erover nadenkt op te stappen heeft Schonewille wel begrip. „Ik denk dat het een ‘ hell of a job ’ is om bondscoach te zijn van het Nederlands elftal want iedereen in heel Nederland weet het altijd beter dan de bondscoach zelf. Dat maakt het misschien wel een hele lastige baan. Ik heb nu niet 1, 2, 3 een beeld bij een nieuwe coach. Misschien is het wel iets voor Peter Bosz.”

Samenvattend is Herman toch weer positief: „De trip was gaaf, de uitslag en het voetbal minder. Nu hopen dat ze zich kwalificeren voor het WK in 2022 in Qatar. Het is nog een eind weg, maar na deze wedstrijd kunnen we alleen maar beter, toch?”