Teken: De kleine beestjes die voor veel ellende kunnen zorgen

Een beestje dat ervoor kan zorgen dat een bezoekje aan de natuur of het werken in de tuin erg vervelende gevolgen kan krijgen. Hierbij geldt dat voorkomen beter is dan genezen. Ik heb het over de teek. Teken kunnen besmet zijn met de Borrelia bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt. Ongeveer 1 op de 5 teken in Nederland zijn besmet.

Teken op een duim.

Teken op een duim. Foto RIVM

Jaarlijks krijgen 1 miljoen mensen een tekenbeet. De meeste mensen worden gebeten in de periode van maart tot en met oktober. Het is belangrijk om zoveel mogelijk mensen te informeren hoe je een tekenbeet kunt voorkomen en wat je moet doen als je gebeten bent. Om die reden wordt jaarlijks de Week van de Teek georganiseerd. In het verlengde van die week starten wij bij Het Drentse Landschap met een actie waarbij mensen die nog geen beschermer (donateur) zijn een gratis tekenverwijderaar kunnen aanvragen.

Nimfen

Teken lijken op spinnetjes van 1 tot 3 millimeter. Bij een beet van een teek zuigt de teek bloed op, dat tot een bruin of grijs bolletje opzwelt. Een nimf (onvolwassen teek) is de belangrijkste overbrenger van de ziekte van Lyme. Een nimf is niet groter dan een speldeknop. Laatst trof ik er eentje aan op een bureau en liet hem aan een nieuwe collega zien. Hij geloofde niet dat dat zwarte puntje een teek was. Een teek was volgens hem niet zo klein. Wel dus!