Tegenstanders van coronamaatregelen houden fakkeltocht door centrum van Hoogeveen. 'Intentie van tocht is verbinden'

Tegenstanders van coronamaatregelen houden fakkeltocht door centrum van Hoogeveen. Foto: Pixabay.com

Tegenstanders van de coronamaatregelen houden vrijdagavond een fakkeltocht door het centrum van Hoogeveen. De tocht start om 19.00 uur vanaf het gemeentehuis. De gemeente Hoogeveen heeft toestemming gegeven.

Hoeveel lopers er worden verwacht is volgens woordvoerder Guus De Smet (68) nog onduidelijk. „De intentie van de tocht is om verbinding te zoeken met elkaar en geen onderscheid meer te maken tussen mensen die gevaccineerd zijn of niet gevaccineerd.”

Gezellig moment

Volgens De Smet moet het een gezellig moment worden. „Het is een keer wat anders dan met elkaar voor de televisie zitten om te horen dat je morgen weer een ander medisch mondkapje moet dragen. Het zijn maatregelen die continu achterhaald worden. In Groot-Brittannië laten ze alle regels vallen, dat moeten ze in Nederland ook doen.”

De tocht gaat van het gemeentehuis door de Rubensstraat en gaat daarna via de Schutstraat naar De Kaap om via de fietsenstalling weer terecht te komen op de Hoofdstraat. Volgens De Smet mag iedereen meelopen. Of er fakkels ter plekke worden verkocht is nog niet duidelijk, daarom raadt de initiatiefnemer aan om eigen lichtjes mee te nemen. „Ik vraag iedereen uit te kijken tijdens het aansteken van de fakkels in verband met brandgevaar. Veiligheid voor alles.”

500 mensen

Jeroen Jonkman, woordvoerder bij de gemeente Hoogeveen, geeft aan dat ze verwachten dat er ongeveer 500 mensen meelopen. „We zijn blij dat we in Nederland het recht hebben om een manifestatie te organiseren. Dat is een grondrecht waar we zuinig op moeten zijn in onze samenleving. Met deze optocht wil de organisatie het saamhorigheidsgevoel van mensen in Hoogeveen onderstrepen. Zij willen daar op deze manier een uiting aan geven. We hebben vooraf met de organisatie afspraken gemaakt en die vastgelegd in een WOM beschikking (wet openbare manifestatie); bijvoorbeeld over de route en de verantwoordelijkheid van de organisatie voor het rustig en ordelijk laten verlopen van de wandeling. Dat geldt ook voor het naleven van de coronaregels. Dat zijn landelijke regels en die gelden voor ons allemaal.”

Nieuws

menu