Team Technasium Toppers (RvEC) bedenkt meest vernieuwende idee voor Drentse finale Scholenchallenge

Alle drie de winnende teams met de juryleden. Foto Werkbureau RES-regio Drenthe

Diverse Drentse scholen hebben vrijdag hun innovatieve energieoplossingen gepresenteerd in finale van de scholenchallenge. Team Technasium Toppers van het Roelof van Echten College uit Hoogeveen kreeg de prijs voor het meest vernieuwende idee; zij bedachten het project Lisdodde parcours. Een project dat het land nat houdt en tegelijk een verdienmodel is voor boeren.

Elf teams van vijf scholen hebben hun uiterste best gedaan om de jury van het beste voorstel te overtuigen. De onderwerpen waren zeer divers en maakten het de jury knap lastig.

De hoofdprijs was voor was team Klavertje Vier van het Dr. Nassau College Quintus uit Assen. Dit team bedacht een systeem om energieoverschotten te delen met buurtbewoners; direct of via een buurtaccu. Ook werd een nieuw belastingsysteem ontwikkeld dat afhankelijk is van inkomen, inhoud van het huis en het aantal bewoners. ‘Een heel verfrissend idee. Het is een hele andere manier van denken, waar we ook echt een stap mee kunnen zetten’, zei gedeputeerde Tjisse Stelpstra van provincie Drenthe. ‘We willen dit echt verder laten uitzoeken, om te zien hoe we dit idee verder kunnen brengen’.

Beste pitch

De prijs voor de beste pitch ging naar team De Laatkomers van CSG Dingstede uit Meppel. Om de veenweideproblematiek op te lossen, bedachten zij met het project Veenswitch oplossingen in de vorm van jutedoek op veenweide, wisselteelt en de aanleg van lisdodden in bredere sloten.

Twee Hoogeveense teams

Het Roelof van Echten College is trots op de leerlingen die oplossingen bedachten om de energietransitie een boost te geven. Alhoewel de jury anders besliste, was de algemene opinie dat de presentatie van de ‘gamifacation-groep’ van het RvEC erg sterk was. In een duidelijk, rap tempo wist deze groep de jury uit te leggen, hoe door middel van een game mensen meer bewust kunnen worden van hun ecologische footprint.

Soort van mudrace door de lisdodden

Dat je de natuur ook op een recreatieve manier in kan zetten om de hoeveelheid CO2 terug te dringen, bewees de andere groep van het Roelof van Echten College. De jongeren uit dit team stelden voor om lisdodden, bekend om hun grote vermogen om CO2 aan zich te binden, in een groot veld te planten en dat te gebruiken als parcours voor een soort mudrace. Zij hadden, na overleg met een boer, een vergelijking opgesteld van de opbrengst hiervan in verhouding met de traditionele opbrengst van een dergelijk stuk land. De jury was verbluft van zoveel out-of-the-box denken dat zij dit idee het predicaat meest vernieuwend meegaven.

Nieuws

menu