Team RvEC Hoogeveen bij beste twaalf CanSat. Vrijdag schieten ze hun satelliet naar een kilometer hoogte

Team RvEC in Katwijk.

Team RvEC in Katwijk. Foto RvEC

Team Roelof van Echten College krijgt vrijdag 31 maart de kans om hun CanSat, een satelliet gemaakt van een frisdrankblikje, te lanceren tot een hoogte van één kilometer.

De leerlingen van Team RvEC doen mee aan de CanSat-competitie voor bovenbouw havo en vwo uit heel Nederland en hebben hun eigen missie bedacht, een mini-satelliet gebouwd en getest. Van de 35 teams mogen de twaalf beste hun satelliet lanceren en de Hoogeveense leerlingen hebben zich daarvoor geplaatst.

Alle teams hebben voor hun CanSat-deelname een missie bedacht, een onderzoeksvoorstel geschreven en een satelliet met een microprocessor en sensoren of bewegende onderdelen gemaakt. „Daarbij moeten we ons houden aan specifieke eisen”, vertelt Aaron Boertien. Samen met Fadi Wartan, Mika Hartgers en Wout Standaart vormt hij een team vanuit het RvEC, dit jaar de enige Drentse deelnemer aan de competitie. „Het gewicht van de satelliet moet bijvoorbeeld tussen 300 en 350 gram zitten en alle sensoren moeten werken. Die sensoren hebben te maken met de belangrijkste eis van de competitie. We moeten namelijk twee missies uitvoeren als de satelliet gelanceerd is.”

Zelf maken en programmeren

De eerste missie is gegeven door ESERO, de organisatie van de competitie. Aaron legt uit: „Volgens hun missie moet onze satelliet minimaal de luchtdruk en de luchttemperatuur kunnen meten. We hebben materialen gekregen en workshops gevolgd om een idee te krijgen hoe we de satelliet kunnen maken en kunnen programmeren”.

De leerlingen kregen daarnaast de uitdaging om een eigen missie toe te voegen. Aaron: „Wij hebben ervoor gekozen om CO2 te meten en door middel van ozon een verband te leggen waar de CO2 vandaan komt. Fabrieken stoten namelijk ozon uit. Als we veel CO2 en ozon meten, dan weten we dat fabrieken de uitstoot in een bepaald gebied veroorzaken. Wij vonden dit een mooie missie, omdat we op deze manier sneller en preciezer de CO2-uitstoot kunnen bepalen en hier iets aan gedaan kan worden.”

Dronepiloten

Tweehonderd scholieren uit het hele land kwamen enkele weken geleden voor de CanSat-testdag samen in Katwijk op het terrein van Unmanned Valley. „Onze zelfgebouwde satelliet werd daar beoordeeld door studenten van DARE, de raketbouwvereniging van TU Delft. Ook kregen we een inkijkje in het werk in de ruimtebranche.” De leerlingen volgden diverse presentaties en workshops. Zo kropen ze even in de rol van dronepiloten, oefenden ze met solderen en maakten ze een lichtshow op een printplaat op een Arduino Uno.

De twaalf teams met de best beoordeelde satellieten op de testdag mogen door naar de lanceerdag op vrijdag 31 maart. „Wij zijn erbij”, zegt Aaron. „De jury was er positief over onze CanSat. Vrijdag mogen we onze satelliet officieel lanceren met een raket van DARE. Tijdens die finaledag wordt de winnaar van de Nederlandse competitie bekend. De winnaar gaat naar de Europese competitie van ESA. Spannend, maar wij kijken ernaar uit!”