Team Broodnodig zamelt geld in ter ondersteuning van vluchtelingen in Novovolynsk, Oekraïne

De eerste vluchtelingen die arriveerden in Novovolynsk. Foto: Eigen foto

Team Broodnodig zet zich al jaren in voor de Kovchegkerk in Novovolynsk, Oekraïne. Nu er oorlog is uitgebroken in het land wil deze groep Hoogeveners geld inzamelen voor de Oekraïense kerkgemeente. De opbrengst wordt gedoneerd aan de Stichting Dobre Destiny en zal volledig ten goede komen aan de opvang van 2000 vluchtelingen in Novovolynsk.

„Wij voelen als team grote verbondenheid en betrokkenheid met onze medechristenen in Novovolynsk. Daarom vragen wij de lezers van de Hoogeveensche Courant om een financiële bijdrage voor de Kovchegkerk. Wij zien hierin het voordeel van de korte lijnen, de kleinschaligheid en vertrouwdheid. De gelden zullen rechtstreeks en in totaliteit ‘zichtbaar’ terechtkomen op de plaats waar dringende hulp noodzakelijk is”, zeggen Wouter Bouwhuis en Dick Ligtenberg van Team Broodnodig. De stichting Dobre Destiny, waar Team Broodnodig nauw mee samenwerkt, verleent vanuit Nederland financiële steun.

De teamleden gaan de komende weken ook helpen met het laden van vrachtwagens en het verder verzamelen van spullen. Dit gebeurt in samenwerking met andere Drentse initiatieven voor hulp aan Oekraïne.

Opvang vluchtelingen

De Kovchegkerk van dominee Sasja Dudik realiseert al vanaf de eerste dagen van de oorlog de opvang voor 2000 Oekraïners. Het voormalige kerkgebouw is ingericht om vluchtelingen op te vangen samen met andere gebouwen in de stad. Dat is een hele operatie, die veel geld kost. Er zijn voedsel, dekens, matrassen, et cetera nodig.

De Kovchefkerk speelt in de samenleving van Novovolynsk een belangrijke sociale rol. De bakkerij die Team Broodnodig er heeft gerealiseerd, is eigendom van de kerk en speelt een centrale rol in de voedselvoorziening, dus ook ten aanzien van de vluchtelingenopvang. Dat betekent ook dat er extra brood gebakken zal moeten worden. Broodnodig heeft vier ton aan bakkerijgrondstoffen, onder meer meel, suiker en gist, klaar voor transport, dat nog deze week naar Oekraïne vertrekt.

Novovolynsk ligt op een kilometer of tien, hemelsbreed, van de Poolse grens, op twee uur rijden van Lviv. Volgens de berichtgeving van de gemeenschap ligt de plaats voorlopig buiten bereik van Russische troepen.

Wie een financiële bijdrage wil doen, kan geld overmaken naar NL56 RABO 0373712790 onder vermelding van Project2/gift Broodnodig.

Nieuws

menu