Te grote openheid speelt tegenstander in de kaart. Verscherpte veiligheidsmaatregelen rond de Vliegbasis Leeuwarden

Tijdens het hoogtepunt van de Koude Oorlog, zeg maar de jaren ’50 en ’60, hing er rond de militaire luchtvaart een sfeer van grote geheimzinnigheid. De militaire vliegbases in ons land waren omringd door enorme prikkeldraadversperringen en om de tien meter stonden bordjes met het opschrift ‘Streng verboden te fotograferen’. Wie toch met een fototoestel in de nabijheid van zo’n vliegbasis werd betrapt door de constant patrouillerende Militaire Politie, was in het gunstigste geval zijn filmpje kwijt en werd soms zelfs gesommeerd mee te komen in een Jeep.

Fotograferen van F-35?s is geen enkel probleem, zolang je de rechterachterkant maar niet op de kiek zet bij het opstarten van de motor. Afgebeeld zien we een F-35 op de Vliegbasis Leeuwarden.

Fotograferen van F-35?s is geen enkel probleem, zolang je de rechterachterkant maar niet op de kiek zet bij het opstarten van de motor. Afgebeeld zien we een F-35 op de Vliegbasis Leeuwarden. Foto: Gerrit Boxem

Zelfs tijdens de Open Dagen die er in die jaren werden gehouden, was fotograferen ten strengste verboden. Wie toch stiekem een foto van een straaljager wilde maken, moest de camera onder zijn blouse of windjack verborgen houden met alle risico’s van dien.

Nieuws

Meest gelezen