Taxiwerq uit Hoogeveen ontvangt meer dan 24 miljoen euro aan coronasteun

Het payrollbedrijf voor taxichauffeurs Taxiwerq in Hoogeveen ontving dit jaar via de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW) 24,5 miljoen euro.

Taxiwerq ontvangt 24,5 miljoen euro aan coronasteun.

Taxiwerq ontvangt 24,5 miljoen euro aan coronasteun. Foto: Eigen foto

Het bedrijf telt ongeveer drieduizend taxichauffeurs die allemaal werken voor taxibedrijven in heel Nederland. Nadat de coronacrisis uitbrak kwamen veel openbaar vervoersmiddelen en taxibedrijven tot stilstand. Om de werknemers toch te kunnen betalen deed Taxiwerq beroep op NOW.

Taxiwerq is niet het enige bedrijf in Drenthe dat meer dan een miljoen euro aan coronasteun heeft ontvangen. Meerdere bedrijven uit de plaatsen Emmen en Assen ontvingen ook een bedrag met zes nullen. Ondernemers konden met NOW een groot deel van hun loonkosten vergoed krijgen. Dit was alleen het geval bij bedrijven die verwachtten ten minste 20 procent omzet te verliezen.

Meerdere aanvraagperiodes

De afgelopen twee jaar zijn er al vier aanvraagperiodes geweest waarover het UWV cijfers heeft gepubliceerd. De top drie bedrijven die de meeste coronasteun kregen om personeel te kunnen doorbetalen bestaat uit payrollbedrijven. Zo’n payrollbedrijf is vergelijkbaar met een uitzendbureau. Het gaat dus niet alleen om werknemers van het taxibedrijf zelf maar om taxichauffeurs uit heel Nederland.

„Wij zijn één van de grootste payroll taxibedrijven in Nederland. Er werkten voor de coronacrisis ongeveer 3.500 mensen bij ons. Dat aantal is sinds de crisis gedaald, maar de kosten voor het loon van de overgebleven werknemers blijft. Als je bedrijf niks oplevert in zo’n karige tijd dan moet het worden gecompenseerd”, vertelt Jan Fieten van Taxiwerq.

Hogere werkgeverslasten

In de taxibranche liggen werkgeverslasten volgens Fieten hoger dan in een andere branche. „De taxibranche heeft een flinke tijd stil gelegen. We rijden nu bijna weer volledig, maar je merkt dat mensen niet zo snel meer een taxi bellen omdat je binnen die 1,5 meter komt. Vooral ouderen bellen minder snel een taxi in deze tijd.” De kosten voor het loon van de werknemers bij het bedrijf blijven bestaan. „We hebben de eerste keer 9 miljoen euro ontvangen maar dat was al snel uitgegeven. Dat er nog zoveel bij is gekomen, is niet gek als je weet hoe het bedrijf in elkaar steekt.” Als later blijkt dat er toch voldoende omzet is gedraaid, moeten de ondernemers het voorschot terugbetalen.

Taxiwerq was in eerste instantie niet van plan om op de laatste regeling voor de overheidssteun te reageren. Het bedrijf heeft in plaats van nog zo’n groot bedrag aan te vragen meerdere arbeidscontracten niet verlengd.