Ewout Klok.

Tankstationeigenaar Ewout Klok uit Hoogeveen hoopt dat zijn vitale sector open mag blijven na avondklok

Ewout Klok. Foto: archief DvhN

Er heerst grote onzekerheid bij supermarkten, avondwinkels en tankstations nu het kabinet woensdag waarschijnlijk bekendmaakt een avondklok in te stellen.

Ewout Klok, eigenaar van het gelijknamige tankstation in Hoogeveen en voorzitter van Belangenvereniging Tankstations (Beta) hoopt dat de benzinestations open kunnen blijven.

„We zijn een vitale sector en we zijn continu in overleg wat voor stappen we moeten nemen. We willen openblijven voor de zorg, de mantelzorgers en de hulpdiensten. Maar als dat niet loont zijn er altijd nog de onbemande tankstations.”

Ontheffing voor online bezorging

„Het wordt spannend en we zijn in overleg met de overheid over een aantal scenario’s”, zegt een woordvoerder van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel, de branchevereniging van supermarkten.

„Het is belangrijk dat er kan worden doorgewerkt in onze distributiecentra. Hetzelfde geldt voor de winkels, waar na sluiting de schappen moeten worden bij gevuld. En ook de online bezorging is van groot belang. We hopen daar ontheffing voor te krijgen.”

De avondklok moet gelden tot 9 februari, en is volgens het kabinet nodig vanwege de Britse variant van het coronavirus die veel besmettelijker lijkt. Hoe laat de avondklok ingaat en tot welk tijdstip, is formeel nog niet bekend.

Ingewijden spreken echter van acht uur ’s avonds tot vier uur in de ochtend. Meerdere landen om ons heen hebben al een avondklok ingesteld. In Frankrijk mag de bevolking vanaf zes uur niet meer naar buiten, in Brussel en Wallonië vanaf tien uur, en in Vlaanderen vanaf middernacht.

'Dit wordt een drama'

Ook bij de avondwinkels zijn de zorgen groot. Eigenaar Avar van De Buurtwinkel aan het Van Zeggelenplein in Haarlem noemt een eventuele avondklok absurd. De zaak is normaal gesproken geopend tot tien uur ’s avonds.

,,En van acht uur ’s avonds tot sluitingstijd maak je de meeste omzet. Dit is niet leuk en we weten ook niet hoe lang deze maatregelen gaan duren. Dit wordt een drama aangezien er totaal geen perspectief is. Dit zorgt voor veel onzekerheid, ook bij collega’s.”

Avar hoopt op steunmaatregelen van het kabinet. ,,Daar is de hoop op gevestigd. Ook wij moeten uiteindelijk brood op de plank brengen. Het was dan ook beter geweest om dit soort strenge maatregelen aan het begin van de coronacrisis in te stellen.”