Taekwondoka Brian Prent uit Hoogeveen is koning te rijk met titel Sportman van 2022

Aan het eind van het Sportgala Drenthe was het een drukte van belang op het toneel van schouwburg Ogterop. Alle winnaars en genomineerden verdrongen zich voor een prachtig slotbeeld dat werd opgeluisterd met enig vuurwerk. Foto: Gerrit Boer

De sportprijzen zijn maandag tijdens het jaarlijkse Sportgala Drenthe in Schouwburg Ogterop in Meppel uitgereikt. Brian Prent heeft de prijs voor Sportman van 2022 in ontvangst mogen nemen, Maike van der Duin werd Sportvrouw van Drenthe en FC Emmen pakte de prijs voor Sportploeg van het jaar. David Haverdings is sporttalent van 2022 en ontving uit handen van gedeputeerde Henk Brink een cheque van Topsport NOORD.

Topsporters en sportjournalisten vormden samen met het publiek de jury. Zij hebben in overleg de beste prestaties van 2022 beloond met een sportprijs. De avond werd geopend door dansgroep Double U uit Hoogeveen. Na de opening, verwelkomden Jeannet Bos, wethouder van de gemeente Meppel en directeur-bestuurder van SportDrenthe Mieke Zijl, alle genodigden. Jannes Mulder wist de sporters op het podium te laten vertellen over hun sportprestaties van vorig jaar. Naast de verkiezing was er aandacht voor het programma ‘Een leven lang bewegen’. Dit was het overkoepelende thema van het Sportgala.

Wereldranglijst

David Haverdings mocht als eerste zijn prijs in ontvangst nemen. Haverdings is Nederlands kampioen veldrijden en pakte een tweede plaats op het NK Mountainbike. Bij de junioren staat Haverdings momenteel als eerste op de wereldranglijst veldrijden. Klaas Smid, voorzitter van Vereniging Drentse Gemeenten (VDG) riep FC Emmen het podium op omdat zij Sportploeg van 2022 zijn geworden. FC Emmen behaalde het kampioenschap in de Keuken Kampioen Divisie en is daardoor gepromoveerd naar de Eredivisie.

Sportman van het jaar

FC Meppel Gymnastiek voerde in de pauze een demonstratie op waarna Jeannet Bos de prijs voor Sportvrouw van Drenthe uitreikte. Maike van Duin mocht deze prijs in ontvangst nemen voor haar prestaties op het WK Omnium en Scratch, waar zij zilver pakte. Ook ontving ze de jongerentrui van de Womens Tour.

De verkiezing van sportman van het jaar vormde de slotact van het Drentse sportgala. De prijs, die uitgereikt werd door burgemeester Marco Out van Assen, ging naar taekwondoka Brian Prent. De vechtsporter uit Hoogeveen is Nederlands kampioen. Hij verzamelde net iets meer stemmen dan tennisser Max Houkes uit Sleen, die zijn eerste proftoernooien won in 2022. Ook mountainbiker Tim Smeenge uit Zeegse greep net naast de prijs. Hij won onder meer de Drenthe 200.

Vroeg wekkertje

Brian Prent was de koning te rijk. „Ik had er helemaal geen verwachtingen van”, zei hij, nadat hij onder een klaterend applaus het bijbehorende beeld in ontvangst had genomen. „Ik ben een bescheiden persoon. Dit is echt een verrassing, zeker als ik naar de concurrentie kijk die op dit moment allemaal in het buitenland zit voor trainingsstages. Wij gaan ook weleens naar het buitenland, maar alleen voor de wedstrijden.” Prent heeft het druk met de kost verdienen, als dakdekker. „Morgenochtend om zes uur gaat het wekkertje weer”, zei hij, toen hij algauw aanstalten maakte om naar huis te gaan. „Een klus in Assen.”

Nieuws

menu