Taart voor vrolijke zwerfafvalopruimers

Herman Gort helpt met buurt- en kleinkinderen afval opruimen. Foto: André Weima

De Taart van de Week van Bakkerij Mulder is deze keer voor Herman Gort en eigenlijk vooral voor zijn klein- en buurkinderen. De 77-jarige Hoogevener gaat wekelijks zeker een uur op pad om zwerfvuil op te ruimen en krijgt daarbij meestal enthousiaste hulp van zijn kleinkinderen en andere kinderen uit de buurt. ,,Zij verdienen hiervoor een dikke pluim”, vindt Gort.

Al zeven jaar gaat de Hoogevener wekelijks aan de slag met het opruimen van zwerfafval. ,,Ik las destijds een oproep in de Hoogeveensche Courant dat er vrijwilligers werden gezocht. Ik was met de vut en wilde wel helpen. Dat ben ik blijven doen. Nu mijn kleinkinderen wat groter vinden, gaan zij vaak mee. Ze vinden het fantastisch. Ze maken er bijna een wedstrijd”, vertelt hij met een lach. Het enige probleem is dat Gort ‘maar’ vijf grijpers heeft, maar veelal meer hulpjes. De oplossing is niet al te ingewikkeld: ,,Ze gaan vaak om beurten mee.”

Ze starten steevast in de Blankenslaan-West en gaan richting het stationsgebied. Ze komen altijd met een zak vol afval terug. ,,Vooral op de parkeerplaats bij het station ligt veel rommel. Eigenlijk is het dweilen met de kraan open, maar zou ik het niet doen, dan was het nog veel erger. Ondanks dat er nu statiegeld zit op plastic flesjes, zie je die ook nog steeds liggen. Mijn vrouw levert ze vervolgens in bij de supermarkt en het geld dat dat oplevert, geven we aan de kinderen.”

Fit

Het opruimen van het zwerfafval houdt een mens ook nog eens fit, maar daar doet Gort het niet specifiek voor. ,,Ik ben sowieso altijd al sportief geweest en nu ook nog. Ik loop bijvoorbeeld nog drie keer in de week 10 kilometer hard. Ik heb uitgerekend dat ik in totaal al 83.000 kilometer heb hardgelopen in mijn leven.”

Nieuws

menu