Taart voor vrijwilligers van de Voedselbank Hoogeveen: 120 kratten geeft Voedselbank een week lucht door nijpend voedseltekort

Vrijwilligers van de Voedselbank in Hoogeveen namen deze week de taart van de week in ontvangst. Foto: Andre Weima

Elke keer staan ze er weer: de vrijwilligers van de Voedselbank. Is het niet om de voorraden in de opslag netjes te houden of om de wekelijkse voedselpakketten samen te stellen, dan is het wel om een inzamelingsactie te houden. Dat laatste deden ze afgelopen weekend bij de Albert Heijn in Hoogeveen.

De vrijwilligers van de Voedselbank waren een tijdje geleden al genomineerd voor de taart van de week, maar deze actie leek de redactie een mooie aanleiding om deze taart nu dan ook echt uit te reiken. Maandagmorgen, toen vrijwilligers de ingezamelde goederen aan het uitzoeken waren, werden zij getrakteerd op de lekkernij van bakkerij Mulder.

De actie was bovendien een succes. Er werden maar liefst 121 kratten met etenswaren en andere bruikbare spullen ingezameld.

Meer Hoogeveense gezinnen in nood

Voorzitter Henk Brouwer van de Voedselbank in Hoogeveen is blij met de toevoer van voorraden en de hulp van Albert Heijn. „De schappen van de Voedselbank raken namelijk behoorlijk leeg”, vertelt hij bezorgd. Dit jaar is het aantal gezinnen dat een beroep doet op de steun hard gegroeid. „We hebben nu 170 gezinnen. Begin dit jaar waren dat er nog 140. Dat is een groei van 19,2 procent. Bovendien zijn de gezinnen ook groter dan voorheen, dus het aantal monden dat we helpen te voeden is nog veel harder gegroeid.”

Nijpend tekort

Brouwer, die niet bang is voor een uitdaging, geeft toe dat het nu regelmatig echt nijpend wordt. „Met zoveel mensen die een beroep moeten doen op voedselhulp, gaat het heel hard. Met de ruim 120 ingezamelde kratten hebben we weer voor ongeveer een week aan waren. Dat geeft een beetje lucht. Om de noodzakelijke voedzame variatie aan te bieden in de pakketten moeten we nu ook regelmatig zelf bijkopen. We zijn aan het nadenken over hoe we deze problemen op meer structurele wijze het hoofd kunnen bieden.”

Nieuws

menu