Taart voor vrijwilligers hospice Hoogeveen

De taart werd in ontvangst genomen door de vrijwilligers (van links naar rechts) Tiny Lammers, Jannie Zilverberg en Hennie Oldenbeuving.

De taart werd in ontvangst genomen door de vrijwilligers (van links naar rechts) Tiny Lammers, Jannie Zilverberg en Hennie Oldenbeuving. Foto: André Weima

De Taart van de Week van Bakkerij Mulder is dit keer voor de vrijwilligers van het hospice Willem de Boer Huis in Hoogeveen. Het hospice bestaat dit jaar vijftien jaar. Dat wordt donderdag gevierd met een bijeenkomst bestaande uit onder meer een lezing en theatervoorstelling in De Schildhoeve, waar de tachtig vrijwilligers nog eens extra in het zonnetje worden gezet.

,,Onze vrijwilligers zijn goud waard”, stelt het bestuur van Stichting Hospice Hoogeveen en Omstreken. „Zij kunnen de gasten met hun aandacht voor het fysieke, met empathie en compassie voor de stervende maar ook voor de familie, tot grote steun zijn bij een waardig en waardevol afscheid. Zij zijn de kracht van het hospice het Willem de Boer Huis.”

Witte vlek

In 2002 was Drenthe nog een witte vlek op de kaart waar het ging om specifieke instellingen waar palliatieve terminale zorg geboden werd. Dit had vooral te maken met het feit dat dergelijke zorg voornamelijk door de eigen familie en met hulp van buren thuis gegeven werd. De gemeenschapszin was groot en door naoberschap was het vanzelfsprekend dat buren en dorpsgenoten insprongen waar hulp nodig was. Rond diezelfde tijd verkochten Willem en Cor de Boer hun winkelketens en zij besloten iets blijvends te realiseren voor Hoogeveen en de regio. Klaas Reenders, oud-huisarts, kwam met het idee een hospice te bouwen in Hoogeveen en daarmee een wezenlijke bijdrage te leveren aan het welzijn en leven, of liever aan de laatste fase van dat leven, van de Hoogeveners. Uiteindelijk werd in 2006 het huidige Willem de Boer Huis opgeleverd, een ‘bijna-thuis-huis’.

Hospicezorg is een vorm van zorg- en dienstverlening, die plaatsvindt in een huis ten behoeve van ernstig zieke mensen met een levensverwachting van maximaal drie maanden. De zorg wordt er verleend door vrijwilligers, professionals en naasten/familieleden. De vrijwilligers en de professionals maken het de gasten zo aangenaam en comfortabel mogelijk.

De vrijwilligers werken in 4-uurs diensten van 7 uur in de ochtend tot 11 uur ’s avonds. De nachtdiensten worden verzorgd door Icare thuiszorgorganisatie. De dagelijkse leiding is in handen van Esther van Dijk en Kristel Gorselink. Het Willem de Boer Huis wordt geleid door het bestuur van Stichting Hospice Hoogeveen en Omstreken.