Taart voor liefdevolle verzorgster eendjes

Taart van de Week voor eendjesredder Paulien van der Weide hier met de broedstoof waarin de eieren uitgebroed zijn. Foto: André Weima

De Taart van de Week van Bakkerij Mulder is dit keer voor Paulien van der Weide uit Hollandscheveld die na een noodoproep van een dierenliefhebber uit Meppel zich niet bedacht en hulp aanbood. Samen met haar man Collin heeft ze in hun broedmachine zeven eendeneieren uitgebroed en de weken erna de baby-eendjes grootgebracht, die vervolgens weer in de natuur konden worden uitgezet.

Via via zag de 32-jarige Paulien op Facebook de oproep ‘broedmachine gezocht’ voor in Meppel gevonden eendeneieren. Aangezien haar man regelmatig kippeneieren uitbroedt in de broedmachine reageerde ze: ‘kom maar halen die machine’. Maar degene die de vraag had gesteld had geen idee hoe een broedmachine werkt, waardoor Pauliens man Collin voorstelde ze dan maar in Hollandscheveld uit te broeden. ,,Maar een eend is wel wat anders dan een kip. We vonden het daarom spannend of het goed zou gaan”, vertelt Paulien.

Er waren in het Wilheminapark in Meppel tien eendeneieren aangetroffen. Een daarvan bleek te veel beschadigd. Twee zijn alsnog afgestorven, maar de overige zeven zijn uitgekomen. ,,En ja, dat vonden wij best een wonder. We hadden in eerste instantie geen idee of ze überhaupt wel bevrucht waren. We zagen geen bloedvaatjes en de eieren leken leeg. We hadden daarom weinig hoop. Maar langzaam maar zeker zagen we dat er leven in zat.”

Leren zwemmen

De broedmachine had een plekje gekregen in de doucheruimte. Toen de eieren eenmaal waren uitgekomen, werden de eendjes in een caviakooi op de gang gezet. ,,En toen moesten we ze natuurlijk leren zwemmen”, lacht Paulien. Aangezien ze geen verstand hadden van eendjes grootbrengen, hebben ze er heel wat over gelezen. ,,Ik wist bijvoorbeeld niet dat een kuiken uit zichzelf niet drijft. De sluitklier, waar vet uitkomt die via de snavel over de veren wordt gesmeerd, moet eerst gaan werken. Dat gebeurt na een paar dagen. Voor die tijd verspreidt de moedereend normaal gesproken het vet over de veren van haar jongen.”

Paulien deed steeds wat meer water in de caviakooi zodat de eendjes er voorzichtig aan konden wennen. „We hebben ons best gedaan om ze niet extreem tam te maken.”

Uiteindelijk hebben ze de eendjes drie weken in huis gehad, waarna ze weer zijn uitgezet in Meppel. ,,Dat was een prachtig moment. Daar doe je het voor. Vooral mijn man had het er wel een beetje zwaar mee. Het was ineens zo stil in huis. Saai ook.” Terugblikkend vertelt Paulien: ,,Het was een hele belevenis. Het was voor ons leuk en we vonden het mooi dit voor de natuur te kunnen doen.”

Nieuws

menu