Taart voor behulpzame vissers

Vissers Bé Kleine, Allard Kleine en Willem Akse (van links naar rechts) maakten onlangs de vijver van Weidesteyn schoon zodat ouderen er weer goed kunnen vissen. Foto: André Weima

De Taart van de Week van Bakkerij Mulder gaat dit keer naar de vissers die wekelijks met diverse groepen ouderen gaan vissen bij woonzorgcentra Weidesteyn en de Bilderdijk.

De mannen zorgen er niet alleen voor dat de ouderen hulp krijgen bij het vissen, ook zij doen zelf het onderhoud van de vijver bij Weidesteyn. „We vissen er op dinsdag en vrijdag. Deze vijver is privébezit van Treant Zorggroep. Daardoor zijn het waterschap WDODelta en de gemeente niet verantwoordelijk voor het onderhoud”, legt visser Bé Kleine uit. De vissers vinden dat niet erg, daardoor kunnen ze zelf het onderhoud plegen zoals zij dat wenselijk achten.

Waterplanten uitdunnen

„Twee keer per jaar gaan we het water van de vijver bij Weidesteyn in om het teveel aan waterplanten, zoals waterlelies en aarvederkruid, uit te dunnen. Daarvoor hebben we de vijver opgedeeld in drieën. Ieder jaar dunnen we twee derde van de waterplanten flink uit. Een derde laten we staan. Dat werkt het beste voor de planten en dieren in de vijver. Om goed te kunnen vissen moet de vijver niet te dicht groeien, dan blijft de haak vastzitten in de planten.”

WDODelta doet onderhoud aan vijver bij Bilderdijk

Het onderhoud van de andere vislocatie bij woonzorgcentrum Bilderdijk, wordt gedaan door WDODelta. „Daar vissen we iedere maandag met ouderen. Het water aan de Bilderdijk is een zogeheten overloop, vooral bedoeld als wateropslag. Eind 2020 heeft het waterschap daar nog grondig opgeschoond. De vijver is uitgediept, alle fietsen en zelfs koelkasten zijn eruit gevist en de oevers en bodem van planten ontdaan. De medewerkers van WDODelta gebruiken een heel andere methode als wij vissers.”

Nieuws

menu