Taart voor Tour du Gambia: Hoogeveners rijden drie ambulances met medische apparatuur naar Afrika

Enkele deelnemers aan Tour du Gambia namen de taart in ontvangst. Van links naar rechts Maurice Veld, Martin Jutstra, Marco Schonewille en Ab Peters. Foto: Andre Weima Fotografie

De taart van de week van Bakkerij Mulder is deze week in ontvangst genomen door vrijwilligers van Tour du Gambia. De organisatie brengt in november drie ambulances gevuld met nieuwe medische apparatuur naar Gambia toe.

„We richten de kinderafdeling van Kanifing General Hospital in Serrekunda (Gambia) opnieuw in. De ambulances doneren we aan het ziekenhuis en Riders For Health. De reis en de overhandiging van de voertuigen en apparatuur vindt plaats in november 2022”, vertelt Marco Schonewille namens Tour du Gambia.

Alle acties zitten er inmiddels op. „Vorige week woensdag hebben we een geslaagde bingo gehouden in de foyer van Theater De Tamboer. Ruim tweehonderd mensen deden mee en wij hebben ruim 5.000 euro opgehaald deze avond. De bingo was de laatste actie. We nemen nu de resterende tijd om de reis verder voor te bereiden en de ambulances klaar te maken voor de reis. Er moet nog veel gebeuren maar dat gaan we vast redden. De teller staat nu op ruim 60.000 euro. Wij hebben enige tegenslag gehad met de aanschaf van de ambulances. Deze waren duurder dan verwacht en gehoopt. Aan de andere kant hebben wij ook weer een meevaller gehad met het gratis verkrijgen van medische apparatuur. Sponsoring is nog steeds welkom. Hoe meer we ophalen, des te meer medische apparatuur gaat er mee die kant op.”

Stichting Samen Voor Gambia (ANBI) wordt als loket gebruikt om de financiën te stroomlijnen en het project valt onder financiële verantwoording van Stichting Samen voor Gambia. Voor Tour du Gambia was een een totale begroting opgesteld van 100.000 euro. „Een mooi maar wellicht een iets te hoog streven. Met de plussen en de minnen die we nu hebben gehad gaan we toch ons doel tot uitvoering brengen: drie ambulances met medische apparatuur gaan hun bestemming vinden in Gambia.”

3 november gaat de groep, bestaande uit zes mannen: Ab Peters, Bert Mulderij, Klaas Schaper, Maurice Veld, Martin Jutstra en Marco Schonewille, op pad . „We vertrekken met de drie ambulances met medische apparatuur. Wat niet mee kan in de ambulances wordt per zeecontainer nagestuurd zodat alles wat ingezameld is of wat er nu nog binnenkomt ook daadwerkelijk op de juiste bestemming terecht gaat komen. Die ambulances rijden we zelf naar Gambia. Een mooie tocht door België, Frankrijk, Spanje, Marokko, West-Sahara, Mauritanië, Senegal en Gambia. Ruim 6.000 mooi kilometers. Hier gaan wij naar verwachting twee weken over doen en blijven daarna (op eigen kosten) nog een week in Gambia om de ambulances en de medische apparatuur over te dragen.”

Nieuws

menu