Taart voor Krakeelse opruimers

Op de foto staan: Sybren Snieder, Akke Hoekstra, Lubbert Vaartjes, Alfred van Holten, meneer Scheurder      en vanuit het azc: Hassan, Al Soufi, Nasser en Mohab. (Op de foto ontbreekt Henk Derks)

Op de foto staan: Sybren Snieder, Akke Hoekstra, Lubbert Vaartjes, Alfred van Holten, meneer Scheurder en vanuit het azc: Hassan, Al Soufi, Nasser en Mohab. (Op de foto ontbreekt Henk Derks) Foto: Gerrit Boer

De Taart van de Week is deze keer voor de vrijwilligers van de ‘Krakeel Schoon Groep’ die maandelijks bij elkaar komt om op te ruimen wat anderen zoal rondom de pleinen, straten, scholen en Sterrenpark achterlaten. De groep bestaat uit mensen uit de wijk. Zij krijgen vaak ondersteuning door mensen uit het azc.

„Het gemakkelijkst om op te ruimen zijn de flesjes en blikjes, stokjes van ijsjes en ijsverpakkingen. Je hebt daar snel een vuilniszak vol mee. Veel moeilijker om op te ruimen zijn de sigarettenpeuken die worden achtergelaten, ook rond de schoolpleinen”, legt een van de vrijwilligers uit. „Juist die peuken zijn superslecht voor het milieu, voor planten en dieren maar ook voor de kinderen. Bij veel mensen is vaak niet bekend wat er allemaal in sigarettenfilters zit. In de sigarettenfilters zit arsenicum (rattenvergif), aceton, benzeen, ammoniak en lood. Dat maakt ze gevaarlijk voor vissen, wanneer peuken in het water belanden (bijvoorbeeld aan zee of via het riool als je ze op straat gooit). Ze zijn ook gevaarlijk voor kinderen of dieren die ervan eten. Sigarettenfilters zijn niet gemaakt van papier of katoen maar van bio-plastic. Die peuken lossen niet op maar vallen in kleine stukje uit elkaar. Uit die kleine stukjes plastic lekken eindeloos lang giftige stoffen het milieu in. Dat is dan weer slecht voor ons allemaal. Daarom is het ook belangrijk dat peuken worden opgeruimd. Daarmee wordt dan ook gelijk een goed voorbeeld aan de kinderen gegeven.”

Meer vrijwilligers

De Krakeel Schoon Groep zou graag zien dat er nog wat meer vrijwilligers bij komen. Wijkbeheerder Sylvia Kamman: „Heeft u tijd en zin om ons een handje te helpen? Graag! We kunnen dan in een veel groter gebied het zwerfafval en rommel opruimen. Het zou natuurlijk nog mooier zijn als ze mensen geen en rommel meer zouden achterlaten.”

Elke laatste zaterdag van de maand verzamelt de Krakeel Schoon Groep zich bij de Stern. Dat is het gebouwtje direct naast de groene peuterspeelzaal/voormalige kinderboerderij. „Meedoen? Kom dan om 13.00 uur gewoon langs. we gaan een uurtje opruimen en om 14.00 uur gaan we aan de koffie”, legt een vande vrijwilligers uit. „Wilt u wel helpen, maar past het u beter op een eigen tijdstip? Dan kunt u contact opnemen met Sylvia Kamman de wijkbeheerder, of met de voorman van buurtbeheer Henri Petter.”