Taart van de week voor docent Trudy Sturkenboom die taalles geeft aan Oekrainers

Henk van Dalsem reikt de taart van de week uit aan lerares Trudy Sturkenboom.

Henk van Dalsem reikt de taart van de week uit aan lerares Trudy Sturkenboom. Foto André Weima

De taart van de week van bakkerij Mulder is deze week voor de docenten en de organisatie achter de taallessen voor Oekraïense volwassen vluchtelingen. De taalles is een initiatief van Gemeente Hoogeveen in samenwerking met Anita Rijpers-Okken.

Volwasseneducatie wordt niet gesubsidieerd vanuit het Rijk en daarom is de organisatie afhankelijk van vrijwilligers. Eén van deze vrijwilligers bij het initiatief is Trudy Sturkenboom. Zij is vanaf het eerste uur betrokken bij de opzet van de taalles (Taalcompleet) en de invulling er van. Sturkenboom voorziet elke week de Oekraïners van huiswerk, audio opnames en andere informatie die nodig is voor de taalles. „Het is de ervaring die je ziet bij Trudy/ Ze heeft bijna alleen maar Nederlands als tweede taal gegeven aan allochtone kinderen op een basisschool en later aan volwassenen. Al met al meer dan 30 jaar”, vertelt Henk van Dalsem trots.

De docenten krijgen elke week een ander lesplan toegestuurd. Deze bevat een dictee, audio opnames en een woordenlijst van Nederlands naar Oekraïens en zelfs Russisch. Elke week komt Sturkenboom vanuit Dalen om de lessen te geven. De lessen worden verzorgd aan de De Vos van Steenwijklaan en in totaal doen zo’n 35 Oekraïners mee aan de lessen. Deze lessen worden verzorgd door 20 vrijwillige docenten.